Marynowane marchewki na zimę
gastronomia 02 czerwca 2016 r Do przepisu
Przygotuj marynowane marchewki na zimę według naszego przepisu, bo najprawdopodobniej nigdy wcześniej tego nie robiłeś. Dlaczego więc nie urozmaicić rodzinnego menu, wzbogacając je o nową, oryginalną przekąskę?! Co więcej, jego przygotowanie nie wymaga drogich składników ani wielogodzinnego stania na kuchence. Bierzemy marchewkę, dodajemy przyprawy, zalewamy marynatą – i to wszystko! Należy jednak pamiętać, że taką przekąskę lepiej parzyć przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Najlepiej poczekać do zimy (przynajmniej na początku grudnia) i skosztować marynowanych marchewek – z zainteresowaniem i przyjemnością!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 251,15 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,10 g/10,42 g/35,92KolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJIśredniej wielkości młoda marchewka z wierzchołkami – 2 kg czosnku – 2-3 ząbki liścia laurowego – 3-4 szt. czarnego pieprzu – 5-6 szt. gorczycy – 1 łyżka. l goździki – 8–10 pączków woda do picia – 1,5 luksa (9%) – 200 ml cukier – 200 g sól – 3 łyżki. l.olej roślinny – 100 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki. Marchew dokładnie umyj szczoteczką pod zimną bieżącą wodą. Odetnij wierzchołki, pozostawiając małe zielone ogonki. Ułożyć na ręcznikach papierowych.
Krok 2
Wybierz słoiki w zależności od wielkości marchewki. Dokładnie je umyj i wysterylizuj. Wygodnie jest to zrobić w kuchence mikrofalowej: wlej trochę wody do słoików i włóż do urządzenia na 2-3 minuty. Następnie obróć go na czysty ręcznik i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Krok 3
Rozłóż marchewki w przygotowanych, wysterylizowanych słoikach. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj do słoików z marchewką. Rozłóż na nich także liść laurowy, ziarna pieprzu, musztardę i goździki.
Krok 4
Przygotuj marynatę na marchewkę. Do małego rondla wlać wodę pitną. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj cukier i sól. Mieszaj i gotuj przez 1 minutę na dużym ogniu.
Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia. Dodać ocet i wymieszać. Powstałą marynatą ostrożnie polej przyprawione marchewki w słoikach. Wlać olej roślinny, równomiernie rozprowadzając.
Krok 6
Zamknij słoiki z marynowanymi marchewkami. Pozwól ostygnąć. Przechowywać w lodówce. Marynowane marchewki można stosować jako samodzielną, słoną przekąskę.
PRZYDATNE RADY
Marynowana marchewka nadaje się jako dodatek do smażonego mięsa lub drobiu. To będzie pyszne! Ponadto takie marchewki mogą stać się składnikiem różnych sałatek zimowych.
PRZY OKAZJI
Do marynowania według tego przepisu wybierz młode marchewki średniej grubości i długości. Bardzo cienki nie zadziała: okaże się zbyt miękki. Cóż, grube marchewki raczej nie zostaną dobrze namoczone w marynacie.