Marynowane jabłka Przygotuj się do sezonu
bondarkacomua 11 maja 2014 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaŚniadanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetŚwięto dzieciNowy RokWielkanocPiknikBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 12 PORCJIJabłko Antonowa – 10 kgLiście czarnej porzeczki – 12 szt.Liście wiśni – 12 szt.Woda – 10 lSól – 2 łyżki.Mąka żytnia – 200 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przyjaciele, wszystko tutaj jest tak szczegółowe, jak to możliwe… Dlatego bądźcie ostrożni, cierpliwi i przyjacielscy Posortuj jabłka, najlepiej jabłka Antonowa, i umyj je wodą. Dno wanny przygotowanej do namaczania jabłek przykryj warstwą liści czarnej porzeczki lub wiśni. Na liściach ułóż kilka rzędów jabłek (gałązkami do góry). Ponownie połóż warstwę liści na jabłkach i ponownie kilka rzędów jabłek. W ten sposób napełnij całą wannę, przykrywając liśćmi wierzchnią warstwę jabłek. Jabłka należy zalać specjalnie przygotowaną brzeczką lub słodką wodą. Aby przygotować brzeczkę, zalej mąkę żytnią wrzącą wodą, dodaj sól, dobrze wymieszaj, odstaw i odcedź (na 10 litrów wody weź 200 g mąki żytniej i 2 łyżki soli). Aby przygotować słodką wodę, na każde 10 litrów wody należy wziąć 400 g cukru lub 600 g miodu, dodać 3 łyżki. sól, zagotuj i ostudź. Umieść wannę z ułożonymi jabłkami w zimnym miejscu, napełnij ją brzeczką lub słodką wodą. Przykryj jabłka drewnianym kołem, na którym umieść ciężarek (umyty kamień). Przez pierwsze 3-4 dni jabłka wchłoną dużo wilgoci, dlatego wannę należy uzupełnić brzeczką lub zimną wodą. Poziom płynu podczas namaczania i przechowywania powinien znajdować się 3-4 cm nad drewnianym kubkiem. Za 30-40 dni jabłka będą gotowe. Miłego solenia