Marynowane jabłka
gastronomia 30 września 2008(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 190,21 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,44 g/0,14 g/44,20Solenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJIliście wiśni – 15 szt.cukier – 200 gJabłka Antonowa – 5 kgliście porzeczki – 15 szt.sól – 50 gmąka żytnia – 200 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drewnianą beczkę umyj i zaparz wrzącą wodą. Dokładnie umyj jabłka. Na dnie beczki ułóż kilka liści wiśni i porzeczek, na wierzchu ułóż rząd jabłek, a następnie ponownie liście. Napełnij całą beczkę.
Krok 2
Cukier i sól rozpuścić w 5 litrach ciepłej wody, dodać mąkę żytnią. Wymieszaj i ostudź.
Krok 3
Powstałą solanką zalać jabłka, przykryć wierzchnią warstwę jabłek liśćmi, na wierzchu ułożyć drewniany okrąg dociskany i odstawić w chłodne miejsce. Codziennie zbieraj pianę i w razie potrzeby dodawaj świeżą solankę. Jabłka będą gotowe za 30 dni.