Marynowane jabłka
gastronomia 14 września 2010(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier (lub miód) – 2 szklanki (lub 600 g miodu)mąka żytnia – 1 szklankaliście wiśni – 15 szt.sól – 3 łyżki. l. ze zjeżdżalniąJabłka Antonowa – 5 kgliście porzeczki – 15 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drewnianą wannę dokładnie umyj sodą oczyszczoną i zaparz wrzącą wodą. Dokładnie opłucz jabłka.
Krok 2
Na dnie wanny ułóż kilka liści wiśni i porzeczek, na wierzchu ułóż rząd jabłek, a następnie ponownie liście. Więc napełnij całą wannę. Wierzchnią warstwę jabłek również przykryj liśćmi.
Krok 3
Cukier (lub miód) i sól rozpuścić w 10 litrach ciepłej wody, dodać mąkę żytnią. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Fajny.
Krok 4
Napełnij jabłka solanką, połóż na wierzchu drewniany okrąg (na przykład dokładnie umyty kamień) i umieść go w chłodnym pomieszczeniu.
Krok 5
Proces przygotowania jabłek trwa 30–40 dni. Codziennie zbieraj pianę i w razie potrzeby dodawaj świeżą solankę. Upewnij się, że jabłka są całkowicie pokryte płynem. Przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych
Razem z jabłkami można namoczyć odrobinę borówek – same w sobie są pyszne i nadadzą jabłkom różowawy kolor i delikatny aromat.