Marynowane jabłka

Marynowane jabłka

gastronomia 14 września 20105.00(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier (lub miód) – 2 szklanki (lub 600 g miodu)mąka żytnia – 1 szklankaliście wiśni – 15 szt.sól – 3 łyżki. l. ze zjeżdżalniąJabłka Antonowa – 5 kgliście porzeczki – 15 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Drewnianą wannę dokładnie umyj sodą oczyszczoną i zaparz wrzącą wodą. Dokładnie opłucz jabłka.

Krok 2

Na dnie wanny ułóż kilka liści wiśni i porzeczek, na wierzchu ułóż rząd jabłek, a następnie ponownie liście. Więc napełnij całą wannę. Wierzchnią warstwę jabłek również przykryj liśćmi.

Krok 3

Cukier (lub miód) i sól rozpuścić w 10 litrach ciepłej wody, dodać mąkę żytnią. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Fajny.

Krok 4

Napełnij jabłka solanką, połóż na wierzchu drewniany okrąg (na przykład dokładnie umyty kamień) i umieść go w chłodnym pomieszczeniu.

Krok 5

Proces przygotowania jabłek trwa 30–40 dni. Codziennie zbieraj pianę i w razie potrzeby dodawaj świeżą solankę. Upewnij się, że jabłka są całkowicie pokryte płynem. Przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych
Razem z jabłkami można namoczyć odrobinę borówek – same w sobie są pyszne i nadadzą jabłkom różowawy kolor i delikatny aromat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja