Marynowane jabłka
gastronomia 22 czerwca 2010(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIsłoma żytnia – duża pęczekjabłka (Antonówka, pepina, jesienne paski lub anyż) – 10 kgDo solankiwoda – 1lmusztarda w proszku – 1 łyżeczka.sól – 10 gsłód żytni (lub 3 szklanki mąki żytniej) – 2 szklanki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1. Jabłka ułożyć w jednej warstwie w wentylowanym pomieszczeniu w temperaturze 10–20°C na 3–5 dni. 2. Dokładnie umyj jabłka. Aby przygotować solankę, najpierw odmierz, ile wody potrzebujesz, aby prawie całkowicie przykryła jabłka. Umieść jabłka w pojemniku, w którym będą fermentować. Dolewamy wymaganą ilość wody, następnie ostrożnie wlewamy ją do dużego rondla lub innego dużego pojemnika. Wyłóż pojemnik do kiszenia słomą żytnią. Połóż jabłka na słomce. 3. Zaparzyć słód lub mąkę z 1 litrem gorącej wody i dokładnie wymieszać na gładką masę. Musztardę zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody i zmielić na jednolitą pastę. Sól rozpuścić w wodzie, dodać rozcieńczony słód i musztardę. Ostudzić i zalać jabłka solanką. 4. Połóż na nich gotowaną płócienną serwetkę lub gazę złożoną w 2-3 warstwach. Połóż na nim drewniany lub polietylenowy okrąg i dociśnij go (waga docisku wynosi około 10% masy jabłek). Pojemnik z jabłkami umieść w chłodnym miejscu. Jabłka będą gotowe za 1–1,5 miesiąca.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych
Namoczone jabłka mogą być bardzo udanym dodatkiem do pieczonej kaczki, gęsi i dziczyzny. Są również dobre w wielkopostnej okroshce. Pojemniki na namoczone jabłka zaleca się wyłożyć słomą żytnią przed włożeniem owoców. Namoczone gruszki przygotowuje się w ten sam sposób. W niektórych obszarach regionów Włodzimierza i Ryazan dzikie grusze – dulya – są również podlewane na zimę.