Marynowane grzyby w słoiku
Tatiana Neblandinka 20 sierpnia 20154,40 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 20,96 kcal/porcja Porcje: 10 Używany: 1,94 g/1,02 g/1,14GotowanieKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJIGrzyby (borowiki, borowiki, borowiki, borowiki, kurki, miodowce) – 5 kgSól – 200 gWoda – 0,75 lLiść laurowy – 10 szt.Cynamon – 0,5 gGoździki – 5 szt.Ziele angielskie, groszek – 5 szt.Esencja octowa – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Grzyby jadalne posortuj, umyj i pokrój. Lepiej marynować każdy rodzaj grzybów osobno. Jeśli nie ma wystarczającej liczby grzybów jednego rodzaju, kilka rodzajów marynuje się razem.
Krok 2
Do garnka wlać wodę i dodać grzyby.
Krok 3
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając szpatułką, aby zapobiec przypaleniu. Pianka jest usuwana.
Krok 4
Podczas gotowania dodawaj sól i przyprawy. Nie zapomnij wymieszać grzybów i zebrać pianę.
Krok 5
Gdy grzyby opadną na dno, nie będzie już piany, a solanka będzie klarowna, do garnka wlewamy esencję octową rozcieńczoną bulionem grzybowym i mieszamy.
Krok 6
Grzyby włóż do sterylnych słoików, przykryj pokrywkami i włóż do garnka z wrzącą wodą, aby wysterylizować.
Krok 7
Sterylizuj półlitrowe słoiki przez 25 minut, litrowe słoiki przez 35.
Krok 8
Zwiń puszki.