Marynowane grzyby w słoiku

Marynowane grzyby w słoiku

Tatiana Neblandinka 20 sierpnia 20154,40 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzMarynowane grzyby w słoiku Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 20,96 kcal/porcja Porcje: 10 Używany: 1,94 g/1,02 g/1,14GotowanieKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJIGrzyby (borowiki, borowiki, borowiki, borowiki, kurki, miodowce) – 5 kgSól – 200 gWoda – 0,75 lLiść laurowy – 10 szt.Cynamon – 0,5 gGoździki – 5 szt.Ziele angielskie, groszek – 5 szt.Esencja octowa – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Grzyby jadalne posortuj, umyj i pokrój. Lepiej marynować każdy rodzaj grzybów osobno. Jeśli nie ma wystarczającej liczby grzybów jednego rodzaju, kilka rodzajów marynuje się razem.

Krok 2

Do garnka wlać wodę i dodać grzyby.

Krok 3

Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając szpatułką, aby zapobiec przypaleniu. Pianka jest usuwana.

Krok 4

Podczas gotowania dodawaj sól i przyprawy. Nie zapomnij wymieszać grzybów i zebrać pianę.

Krok 5

Gdy grzyby opadną na dno, nie będzie już piany, a solanka będzie klarowna, do garnka wlewamy esencję octową rozcieńczoną bulionem grzybowym i mieszamy.

Krok 6

Grzyby włóż do sterylnych słoików, przykryj pokrywkami i włóż do garnka z wrzącą wodą, aby wysterylizować.

Krok 7

Sterylizuj półlitrowe słoiki przez 25 minut, litrowe słoiki przez 35.

Krok 8

Zwiń puszki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja