Marynowane grzyby „W nastroju”
vidakova 26 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘNa marynatę:1 łyżeczka cukruprzyprawy (cynamon, goździki, ziarna pieprzu)na 1 litr wody – 1 łyżka. łyżka soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zebrane grzyby obierz i umyj. Jeśli są małe, nie przycinaj ich. Zagotować w lekko osolonej wodzie, gdy tylko się zagotuje, zebrać pianę. Gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź na durszlaku.
Krok 2
Sterylizuj słoiki parą. Gotuj pokrywki we wrzącej wodzie przez 10 minut.
Krok 3
Na dnie słoika połóż liść chrzanu zaparzony wrzątkiem i kilka ząbków czosnku. Grzyby opłucz na durszlaku wrzącą wodą i szczelnie włóż do słoika.
Krok 4
Przygotować marynatę dodając jedną z przypraw i dusić przez 5 minut.
Krok 5
Przed polewaniem grzybów marynatą, włóż do słoika wstępnie zaparzony koperek i liście porzeczki. Zalać marynatą, dodać łyżeczkę esencji octowej.
Krok 6
Odwróć słoik. Zamotać. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.