Marynowane grzyby
Nadieżda Noskowa 08 września 20090,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘocet 6% – 1 szklankacynamon – 1 gkwas cytrynowy – 2 ggrzyby – 1 kgwoda – 75 gcukier – 10 gliść laurowyziele angielskie – 6 groszkówsól – 25 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do emaliowanego rondla wlać 75 g wody, dodać 25 g soli kuchennej, 250 g (1 szklanka) octu stołowego 6% (w przeliczeniu na 1 kg przygotowanych grzybów), podpalić, doprowadzić do wrzenia, po czym zagotować. grzyby w marynacie i gotować na małym ogniu do miękkości. Powstałą na powierzchni pianę usuń łyżką cedzakową. Po ugotowaniu same grzyby puszczają sok i wszystko pokrywa się płynem. Gotowanie uważa się za zakończone, gdy tylko grzyby opadną na dno. Następnie dodać 10 g cukru, 2 g kwasku cytrynowego, 6 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1 g cynamonu, ponownie podgrzać do wrzenia i natychmiast rozprowadzić równomiernie do przygotowanych, odparowanych słoików. Jeśli nie ma wystarczającej ilości marynaty, możesz dodać do nich wrzącą wodę. Napełnij słoiki 1 cm poniżej górnej części szyjki, przykryj pokrywkami. Umieścić w garnku z wodą podgrzaną do 70 stopni i sterylizować w nisko wrzącej wodzie: słoiki 0,5 litra – 20 minut, słoiki 1,0 litra – 25 minut. Po sterylizacji zwiń słoiki i ostudź.