Marynowane gruszki
gastronomia 30 sierpnia 2010(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘocet winny biały – 250 mlCukier brązowy Demerara – 350 ggoździki – 0,5 łyżeczki. pąkigruszki twarde – 1 kgsuszone jagody jałowca – 2-3 szt.cytryna, sam sok – 0,5 szt.ziarna pieprzu – 0,5 łyżki. l.cynamon – 1 laska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz gruszki, zachowując łodygi. Umieścić w rondlu z zimną wodą.
Krok 2
Cytrynę pokroić w cienkie plasterki, laskę cynamonu połamać na 3 części. Do dużego rondla wlać ocet, dodać cukier, dodać cynamon, cytrynę, goździki, jałowiec i pieprz. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gruszki odlać wodę, włożyć je do marynaty i gotować 10 minut.
Krok 3
Po wysterylizowaniu słoika włóż do niego gruszki, cytrynę i przyprawy. Marynatę gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, następnie przelej do słoiczka. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 1 miesiąc.