Marynowane czarne porzeczki
gastronomia 03 marca 2009(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 60,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,75 g/0,00 g/11,60MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIduże czarne porzeczki – 1 kgocet owocowy – 200 mlcukier – 150 ggoździki – 2 pąkiziele angielskie – 3 groszkisól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj czarne porzeczki, opłucz je i pozostaw do wyschnięcia. Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami. Odtłuszczając pianę, gotuj na małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Z marynaty usuń goździki i ziarna pieprzu. Dodaj porzeczki. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 dzień.
Krok 2
Następnego dnia ponownie zagotuj porzeczki. Ułożyć w wyparzonych słoikach i zalać marynatą. Szczelnie zamknij i włóż do garnka z wrzącą wodą na 10 minut. Ostudź, a następnie przechowuj.