Marynowane cytryny
gastronomia 10 kwietnia 2015 r Do przepisu
Nieważne co ugotujesz, mięso, rybę czy warzywa, marynowane cytryny się przydadzą. Wykorzystuje się je niemal we wszystkich kuchniach śródziemnomorskich: włoskiej, marokańskiej i oczywiście izraelskiej. Ten przepis jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego, w którym całe cytryny marynuje się przez miesiąc.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 98,44 kcal/porcję Porcje: 15 Gotowanie: 24 godziny Dodać. czas: 15 minut Używany: 0,42 g/7,85 g/6,57Bez obróbki cieplnejKuchnia żydowskaKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 15 PORCJI1 średnia główka czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka. l. sok z cytryny 3 łyżki. l. cukier 1 łyżka. l. mielona ostra papryka (opcjonalnie) sól gruboziarnista 3 cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cytryny dokładnie umyj w gorącej wodzie, pokrój w plasterki o grubości 5 mm. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Do słoika włóż plasterki cytryny, sól, ostrą paprykę, plasterki czosnku i cukier. Powtarzaj warstwy, aż słoik będzie całkowicie wypełniony.
Krok 3
Skropić sokiem z cytryny i oliwą, przykryć talerzem, na talerzu położyć odważnik i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
PRZY OKAZJI
Marynowane cytryny podawane są z falafelem, kebabem i smażoną rybą oraz dodawane do tunezyjskiej kanapki.