Marynowane buraki w słoiku

Marynowane buraki w słoiku

gastronomia 25 sierpnia 2013 Do przepisu

Marynowane buraki w słoiku nie są najpopularniejszą przekąską: wielu nawet o niej nie słyszało i nie wyobraża sobie, że coś takiego jest w ogóle możliwe. Wierzymy, że jest to nie tylko możliwe, ale i konieczne! Buraki kiszone mają bardzo wyrafinowany, oryginalny smak, co pozwala podawać je na stole w czystej postaci. Czy chcesz udekorować swój świąteczny stół różnymi warzywami w puszkach? Proszę! Zbierz na jednym talerzu ogórki kiszone i pomidory, czosnek i buraki, dynię i dynię. Okaże się bardzo kolorowe, apetyczne i oczywiście pyszne!

Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g młodych buraków 1 średnia cebulaNa marynatę:150 ml octu 9% 75 ml miodu 1 łyżeczka. sól bez wierzchu 1 liść laurowy 2 groszek ziele angielskie 5 ziaren czarnego pieprzu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Gotuj lub piecz buraki, aż będą gotowe. Spłucz zimną wodą i wyczyść. Buraki pokroić w paski, a cebulę w cienkie półpierścienie. Warzywa umieścić w słoiku.

Krok 2

Wszystkie składniki marynaty umieścić w rondlu. Zalać 350 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, następnie pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Ostudzoną marynatą zalać buraki i cebulę w słoikach. Przykryj plastikowymi pokrywkami. Wstawić do lodówki na przynajmniej jeden dzień. Po tym okresie można podawać buraki.

PRZYDATNE RADY

Marynowanych buraków przygotowanych według naszego przepisu nie należy przechowywać zbyt długo: zrobiono je i zjedliśmy następnego dnia. Ta przystawka nie zajmuje dużo czasu, więc w razie potrzeby można ją łatwo powtórzyć.

PRZY OKAZJI

Zdecydowanie zalecamy, aby buraków przed marynowaniem nie gotować, lecz upiec. Wykonanie jest dość proste: umyj bulwy, zawiń każdą w folię, ułóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45–50 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja