Marynowane buraki do dekoracji
Tatiana M. 12 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Buraki kiszone doskonale sprawdzają się jako samodzielny dodatek do ryb, mięs, płatków zbożowych itp. dania!
Złożoność: łatwo Kalorie: 75,90 kcal/porcja Porcje: 4 Używany: 1,35 g/4,62 g/6,12KonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 4 PORCJIburaki – 2 szt.czosnek – 2 ząbkiwoda – 1 lsól – 25 ggoździki – 4 szt.mieszanka ziaren pieprzu – 1 łyżka. l.olej roślinny – 1 łyżka. l.ocet jabłkowy – 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki obierz i pokrój w duże paski. Buraki włóż do czystych słoików po łopatki, dodaj czosnek (do słoika można dać 1 cały ząbek, można go pokroić i równomiernie rozprowadzić).
Krok 2
Przygotuj marynatę: rozpuść sól we wrzącej wodzie, dodaj paprykę, goździki i olej – gotuj przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać ocet, wymieszać. Napełnij słoiki marynatą, przykryj czystymi pokrywkami (dokręć) o 1 obrót (nie do końca).