Marynowane bakłażany w sosie koperkowym

Marynowane bakłażany w sosie koperkowym

Olga 06 września 2021 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałMarynowane bakłażany w sosie koperkowymMarynowane bakłażany w sosie koperkowymMarynowane bakłażany w sosie koperkowymMarynowane bakłażany w sosie koperkowym Do przepisu

Pyszne marynowane bakłażany w sosie koperkowym są pikantną przystawką na codzienny stół i można je zakonserwować na zimę.

Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaPrażenieKonserwowanieMarynowanieKolacjaPrzekąskaNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJEbakłażany – 3 szt.olej roślinny – 2 łyżki.sól – 2 łyżeczki.Do solanki:woda – 200 mlolej roślinny – 3 łyżki.ocet (balsamiczny lub 9%) – 2 łyżki.czosnek (goździki) – 5 szt.koperek – 50 gcukier (opcjonalnie) – 1 szczypta(-y)przyprawy (czarne i ziele angielskie, kolendra, liść laurowy)sól – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyte i pozbawione łodyg bakłażany pokroić w plasterki. Jeśli skórka bakłażana wydaje się szorstka, należy ją odciąć.

Krok 2

Ułóż talerze w misce warstwami i posyp solą.

Krok 3

Warzywa namoczyć, aż wypłyną nadmiar soku, 20-30 minut.

Krok 4

Następnie opłucz płytki pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 5

Smaż plasterki bakłażana na gorącym oleju roślinnym po obu stronach.

Krok 6

Usmażone paski układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.

Krok 7

Przygotujmy marynatę. Drobno posiekaj koperek i zmiel go ze szczyptą soli, aż puści sok.

Krok 8

Dodać przeciśnięty czosnek (3 ząbki).

Krok 9

Wymieszaj wodę z 2-3 łyżkami. l. olej roślinny, ocet, przyprawy i sól. Można dodać szczyptę cukru. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, dodać koperek, wymieszać.

Krok 10

Plasterki bakłażana układamy warstwami w misce.

Krok 11

I napełnij każdą warstwę marynatą koperkową.

Krok 12

Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.

Krok 13

Następnego dnia zwiń każdy plasterek bakłażana w rulon.

Krok 14

I włóż do wysterylizowanych słoików. Pozostałą marynatę zagotuj i polej nią bułeczki z bakłażanem. Dodałam też 2 ząbki przeciśniętego czosnku. Zamknij słoik pokrywką, poczekaj, aż ostygnie i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 15

Chyba najlepiej będzie zjeść gotową przekąskę z ziemniakami (tłuczonymi lub smażonymi), ale smaczniejszą opcją będą oczywiście tosty lub kromki chleba żytniego.

Krok 16

Smacznego!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja