Marynowane bakłażany w sosie koperkowym
Olga 06 września 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pyszne marynowane bakłażany w sosie koperkowym są pikantną przystawką na codzienny stół i można je zakonserwować na zimę.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzinaPrażenieKonserwowanieMarynowanieKolacjaPrzekąskaNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJEbakłażany – 3 szt.olej roślinny – 2 łyżki.sól – 2 łyżeczki.Do solanki:woda – 200 mlolej roślinny – 3 łyżki.ocet (balsamiczny lub 9%) – 2 łyżki.czosnek (goździki) – 5 szt.koperek – 50 gcukier (opcjonalnie) – 1 szczypta(-y)przyprawy (czarne i ziele angielskie, kolendra, liść laurowy)sól – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyte i pozbawione łodyg bakłażany pokroić w plasterki. Jeśli skórka bakłażana wydaje się szorstka, należy ją odciąć.
Krok 2
Ułóż talerze w misce warstwami i posyp solą.
Krok 3
Warzywa namoczyć, aż wypłyną nadmiar soku, 20-30 minut.
Krok 4
Następnie opłucz płytki pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 5
Smaż plasterki bakłażana na gorącym oleju roślinnym po obu stronach.
Krok 6
Usmażone paski układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.
Krok 7
Przygotujmy marynatę. Drobno posiekaj koperek i zmiel go ze szczyptą soli, aż puści sok.
Krok 8
Dodać przeciśnięty czosnek (3 ząbki).
Krok 9
Wymieszaj wodę z 2-3 łyżkami. l. olej roślinny, ocet, przyprawy i sól. Można dodać szczyptę cukru. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, dodać koperek, wymieszać.
Krok 10
Plasterki bakłażana układamy warstwami w misce.
Krok 11
I napełnij każdą warstwę marynatą koperkową.
Krok 12
Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.
Krok 13
Następnego dnia zwiń każdy plasterek bakłażana w rulon.
Krok 14
I włóż do wysterylizowanych słoików. Pozostałą marynatę zagotuj i polej nią bułeczki z bakłażanem. Dodałam też 2 ząbki przeciśniętego czosnku. Zamknij słoik pokrywką, poczekaj, aż ostygnie i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 15
Chyba najlepiej będzie zjeść gotową przekąskę z ziemniakami (tłuczonymi lub smażonymi), ale smaczniejszą opcją będą oczywiście tosty lub kromki chleba żytniego.
Krok 16
Smacznego!