Marynowana (solona) dynia

Marynowana (solona) dynia

Olga Siutkina 13 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarzzdusić Do przepisu

Dynię na zimę można konserwować nie tylko za pomocą kwasu octowego, ale także poprzez naturalną fermentację, w wyniku której powstaje kwas mlekowy. Wszystko jest tak samo jak z ogórkami, pomidorami czy kapustą. To prawda, że ​​​​nadal istnieje pewna różnica w technologii przygotowania: będziesz musiał poczekać 5-6 dni na zakończenie fermentacji.

Do tej metody przygotowania możesz wziąć dowolną dynię – małe zostaw w całości lub pokrój w koła. Duże, obrane i usunięte z nasion, pokrojone na kawałki lub plasterki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 54,16 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 25 minut Używany: 1,92 g/0,30 g/12,00KolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2kg dyni5 ząbków czosnku2–3 łodygi selera z liśćmi2 parasole koperkoweliść chrzanu50 g soli1 litr wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj dynię. Umyć i wysuszyć. Odetnij łodygi i szypułki. W razie potrzeby obierz i pokrój na kawałki.

Krok 2

Umyj i osusz przyprawy.

Krok 3

Do trzylitrowego słoika na dno włóż trochę przypraw – około 1/3 – i włóż połowę dyni. Następnie trochę przypraw i pozostała dynia.

Krok 4

Napełnij słoik dynią i posyp resztą przypraw.

Krok 5

Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól

Krok 6

Napełnij słoik solanką i przykryj gazą. Pozostaw w temperaturze pokojowej. Fermentacja będzie początkowo aktywna, a następnie zatrzyma się: pęcherzyki gazu nie utworzą się i nie uniosą się do góry. To sygnał, że fermentacja dobiegła końca.

Krok 7

Jeśli solanka nie pokryje całkowicie marynowanej dyni, przygotuj trochę więcej solanki i dodaj ją do słoików.

Krok 8

Przykryj słoiki plastikową pokrywką i umieść w chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przygotowując dynię metodą marynowania, możesz dokonać asortymentu – dodać ogórki, jabłka, bakłażany. Skład przypraw można również modyfikować i dodawać takie, które najbardziej lubisz – liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, korzeń chrzanu. Marynowana dynia jest bardzo wartościowym warzywem z punktu widzenia konserwowania. Z radością przyjmą ulubione przez Ciebie przyprawy. Najważniejsze, że mieści się to w ramach technologii gotowania.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja