Marynowana (solona) dynia
Olga Siutkina 13 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dynię na zimę można konserwować nie tylko za pomocą kwasu octowego, ale także poprzez naturalną fermentację, w wyniku której powstaje kwas mlekowy. Wszystko jest tak samo jak z ogórkami, pomidorami czy kapustą. To prawda, że nadal istnieje pewna różnica w technologii przygotowania: będziesz musiał poczekać 5-6 dni na zakończenie fermentacji.
Do tej metody przygotowania możesz wziąć dowolną dynię – małe zostaw w całości lub pokrój w koła. Duże, obrane i usunięte z nasion, pokrojone na kawałki lub plasterki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 54,16 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 25 minut Używany: 1,92 g/0,30 g/12,00KolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2kg dyni5 ząbków czosnku2–3 łodygi selera z liśćmi2 parasole koperkoweliść chrzanu50 g soli1 litr wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj dynię. Umyć i wysuszyć. Odetnij łodygi i szypułki. W razie potrzeby obierz i pokrój na kawałki.
Krok 2
Umyj i osusz przyprawy.
Krok 3
Do trzylitrowego słoika na dno włóż trochę przypraw – około 1/3 – i włóż połowę dyni. Następnie trochę przypraw i pozostała dynia.
Krok 4
Napełnij słoik dynią i posyp resztą przypraw.
Krok 5
Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól
Krok 6
Napełnij słoik solanką i przykryj gazą. Pozostaw w temperaturze pokojowej. Fermentacja będzie początkowo aktywna, a następnie zatrzyma się: pęcherzyki gazu nie utworzą się i nie uniosą się do góry. To sygnał, że fermentacja dobiegła końca.
Krok 7
Jeśli solanka nie pokryje całkowicie marynowanej dyni, przygotuj trochę więcej solanki i dodaj ją do słoików.
Krok 8
Przykryj słoiki plastikową pokrywką i umieść w chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przygotowując dynię metodą marynowania, możesz dokonać asortymentu – dodać ogórki, jabłka, bakłażany. Skład przypraw można również modyfikować i dodawać takie, które najbardziej lubisz – liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, korzeń chrzanu. Marynowana dynia jest bardzo wartościowym warzywem z punktu widzenia konserwowania. Z radością przyjmą ulubione przez Ciebie przyprawy. Najważniejsze, że mieści się to w ramach technologii gotowania.