Marynowana rzodkiewka i smażone blaty. Co, jeszcze tego nie próbowałeś?

Marynowana rzodkiewka i smażone blaty. Co, jeszcze tego nie próbowałeś?

Marynowana rzodkiewka i smażone blaty. Co, jeszcze tego nie próbowałeś?

Olga Zacharowa 01 lipca 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział13Komentarz

To wspaniale, gdy znani szefowie kuchni dzielą się przepisami na zdrowe, domowe dania. Szef kuchni Andreas Caminadawłaściciel hotelu-restauracji Schloss Schauenstein w Szwajcarii (3 gwiazdki Michelin), opowiada, jak szybko marynować rzodkiewki. Dodaliśmy także sposób przygotowania wierzchołków chrupiących warzyw korzeniowych. Zwykle wszyscy go wyrzucają, ale na próżno!

Jak marynować rzodkiewki i smażyć ich wierzchołki

Od połowy kwietnia na półkach naszych sklepów i straganów pojawiają się rzodkiewki. Utrzymuje się z nami na długo, zachwycając jasnym kolorem korzeni, zielonymi wierzchołkami (o jego urokach porozmawiamy poniżej), chrupiącą konsystencją i rozpoznawalnym smakiem. Rzodkiewki europejskie (małe warzywa korzeniowe do 30 g) dojrzewają wcześnie, dlatego jako pierwsze trafiają na nasz stół. Zawiera wysokie stężenie przydatnych substancji, a smak rzodkiewki raczej nie zawiedzie. Niestety takie warzywo nie trwa długo, dlatego marynowanie go jest świetnym pomysłem.

Dlaczego warto spróbować marynowanych rzodkiewek

  • Nie wymaga długiego konserwowania. Żadnych kąpieli wodnych, sterylizacji słoików, żadnego długiego czekania. Ten przepis na marynowanie gwarantuje, że rzodkiewki będą gotowe już po 4 godzinach przechowywania w lodówce.
  • Każda rzodkiewka jest mile widziana. Nie ma znaczenia, jakiej odmiany rzodkiewki się użyje, a nawet jej wielkości, jest to metoda uniwersalna.
  • Wiele odmian potrawy. Użyj tego przepisu jako bazy i dodaj swoje ulubione świeże zioła, przyprawy i inne składniki, aby uzyskać ciekawe kombinacje smakowe.

Przygotowanie marynowanych rzodkiewek i smażonych blatów

Krok pierwszy: użyj blatów

Odetnij wierzchołki, zostawiając około 5 mm u podstawy. Wierzch rzodkiewki jest nie tylko jadalny, ale i smaczny. Jest to pożywna zieleń, która smakuje podobnie do boćwiny i należy do tej samej rodziny kapusty co brokuły. Liście rzodkiewki są bogate w witaminy C, K, A. Jedna duża garść liści zawiera około 20 kcal.

RADA: Jeśli nie jesteś gotowy, aby od razu użyć wierzchołków, przechowuj odcięte łodygi w wodzie, aby zachować świeżość. Pojemnik z wodą i zakrętką wstawić do lodówki, gdzie liście pozostaną do 3 dni.

UWAGA: część wierzchołków najbliższa roślinie okopowej jest zwykle twarda i nie mięknie podczas obróbki cieplnej. Ale te łodygi świetnie nadają się do przyprawiania bulionów i zup.

Używaj rzodkiewki zamiast innych liściastych warzyw w sosach, zupach, sałatkach, a nawet jako dodatek. Ostatnia opcja jest najprostsza i naszym zdaniem najsmaczniejsza.

Liście rzodkiewki pokroić w paski i lekko podsmażyć na patelni z czosnkiem, papryczką chili i oliwą. Najpierw podsmaż na oleju ząbki czosnku, pokrojone na 2-4 części. Niedługo, 1-2 minuty. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, z nasionami lub bez. Smaż przez 1 minutę. i dodaj liście rzodkiewki. Wierzchołki warzyw korzeniowych są bardzo miękkie, podobnie jak szpinak, dzięki czemu szybko się gotują, a po ugotowaniu zmniejszają swoją wielkość i stają się ciemniejsze. Podawać od razu do mięs, drobiu, a nawet chrupiącego smażonego tofu (patrz przepis). Tutaj).

Krok drugi: przygotowanie rzodkiewek

Jeśli marynujesz całe rzodkiewki, wybieraj mniejsze warzywa korzeniowe, aby szybciej się gotowały i łatwiej zmieściły się w słoiku do marynowania. Nie odcinaj „ogona” po przeciwnej stronie wierzchołków. Nie próbuj wpychać do słoika jak największej ilości warzyw korzeniowych, zostaw miejsce na jeszcze jedną rzodkiewkę i przestań – przejdź do następnego słoika. Jeśli rzodkiewki będą zbyt ciasno upakowane, nie będą równomiernie marynowane.

Rzodkiewki można pokroić w plasterki. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą chrupiącą skórkę i samowystarczalną przekąskę, pokrój ją w 5-6 mm plasterki. Jeżeli planujesz wykorzystać rzodkiewki do sałatek, kanapek czy burgerów, pokrój je w cieńsze plasterki. Eksperymentuj z tym, co będzie dla Ciebie najlepsze, ale w żadnym wypadku nie stracisz.

Krok trzeci: przygotuj pojemnik do marynowania

Do czystych słoików włóż całe lub posiekane rzodkiewki. Zalecamy, aby za pierwszym razem po prostu zamarynować potrawę, tak jak robi to szef kuchni Andreas Caminada. Następnym razem, po ocenieniu przystawki, poeksperymentuj: dodaj gałązki świeżego koperku, kminek, czosnek, płatki suszonej papryczki chili, plasterki marchewki i cebuli oraz rzodkiewki.

UWAGA: upewnij się, że pod pokrywką słoika jest 2-3 cm wolnej przestrzeni na marynatę. Powinien całkowicie zakrywać rzodkiewki. Kawałki warzyw wystające ponad marynatę nie będą marynowane i podczas przechowywania może rozwinąć się pleśń.

Krok czwarty: Przygotuj i dodaj marynatę

Jaki ocet wybrać do szybkiego marynowania? Aby uzyskać łagodniejszy smak, użyj destylowanego octu białego (5-9%). Aby uzyskać odważny smak, spróbuj octu z białego wina lub octu jabłkowego. Ocet słodowy i balsamiczny mają najintensywniejszy smak, ale uznaliśmy, że są zbyt mocne, aby można je było szybko marynować. Szef kuchni Caminada używa białego wina, więc warto zacząć od tego.

Czas przygotować marynatę.

Na 500 g rzodkiewek potrzebujesz:

  • 60 g cukru
  • 200 ml białego octu winnego
  • 600ml wody pitnej
  • 20 g soli morskiej
  • 20 g nasion gorczycy
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 gałązki estragonu
  1. Wszystkie składniki wymieszać w rondelku.
  2. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  3. Gorącą marynatę rozlewamy do słoików (szef kuchni wykorzystuje słoiki jako „klipy”) i wypełniamy całkowicie rzodkiewki.
  4. Zamknij pokrywkę i poczekaj, aż marynata całkowicie ostygnie na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową. Umieść słoiki w lodówce.

RADA: Jeśli chcesz jak najszybciej spróbować rzodkiewek, zalecamy pozostawienie pokrojonych rzodkiewek w marynacie na co najmniej 4 godziny, ale aby uzyskać najlepsze rezultaty i smak, prosimy o odczekanie 24–48 godzin lub nawet dłużej.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #rzodkiewka #Kwiecień #marynata #Andreas Caminada #warzywamarynowanePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa29 kwietnia 2021 r

Olga, jak długo marynowałaś rzodkiewki?

00Odpowiedź

Olga (gość)

29 kwietnia 2021 r

Gotowane… Kompletny nonsens. Ocet całkowicie zmywa kolor rzodkiewki, a warzywo staje się brudnobiałe. Bardzo nieprzyjemne wizualnie. Sam nie chciałbyś delektować się takimi rzodkiewkami, a tym bardziej stawiać je na stole dla gości.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa27 kwietnia 2021 r

Gość, to Internet lub strona www.!

00Odpowiedź

Gość (gość)

27 kwietnia 2021 r

W zeszłym roku marynowałam rzodkiewki według przepisu z Internetu – to rzadki badziew! A zapach jest obrzydliwy. Nie polecam tego nikomu. Jedz na świeżo, nie przetwarzaj produktu.

00Odpowiedź

stary chemik (gość)

21 kwietnia 2021 r

Zalewam na kilka dni zimną marynatą. Marynuję też ostrą paprykę – fantastycznie

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa21 kwietnia 2021 r

Siergiej, jakiej marynaty użyłeś do marynowania rzodkiewki? A może po prostu nie lubisz rzodkiewek? ;)

00Odpowiedź

Siergiej (gość)

21 kwietnia 2021 r

Próbowałem marynować rzodkiewki. Smakuje lepiej na świeżo, ale nie robi wrażenia. Sałatka z buraków została zwinięta w słoik. Przesadziłem z octem, bo inaczej mogłoby mi smakować.

00Odpowiedź

///// (gość)

20 kwietnia 2021 r

Już niedługo usłyszymy o konfiturach rzodkiewkowych.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa19 kwietnia 2021 r

Sergey, myślę, że mamy zakłady, w których używa się rzodkiewek), ale teraz każdy, kto przeczytał ten materiał, może ugotować go w domu!

00Odpowiedź

Siergiej (gość)

19 kwietnia 2021 r

W Pekinie jedna z restauracji serwuje rzodkiewki z wierzchołkami, są naprawdę smaczne, czemu nikt się nie domyślił??

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz19 kwietnia 2021 r

Wow! O wierzchołkach nie słyszałam, wyrzucamy), teraz na pewno wypróbuję je smażone do szaszłyka z kurczaka (bardziej lubię grillowanego kurczaka niż wieprzowinę, wołowinę czy jagnięcinę). Kiszonych rzodkiewek też nie próbowałam. Jutro zasieję prąd)) Dzięki za przepisy!

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa18 kwietnia 2021 r

Konstanta, jestem rzodkiewką) Próbowałam ugotować rzodkiewki według tego przepisu. Tyle, że nie dodałam ziarenek gorczycy – nie było. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Teraz chcę spróbować zamarynować w całości. Myślę, że efekt będzie mi bardziej odpowiadał) Kręgi świetnie sprawdzają się do sałatek, a po prostu mieszamy je z sałatą – np. kukurydzą – na dodatek. Spróbowałem z dorszem i bardzo mi smakowało. Zatem spróbuj, a potem podziel się swoją opinią. Dziękuję!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca18 kwietnia 2021 r

Rzodkiewek kiszonych jeszcze nie próbowałam, zazwyczaj w sałatkach lub na świeżo do grilla.) Muszę spróbować. A do barszczu zielonego dodałam wierzchołki rzodkiewki, a do okroshki świeże. Bardzo smaczne.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja