Marynowana papryka
OZornik 07 września 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Papryka okazuje się pyszna, ostro-słodka, z lekką chrupkością.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpapryka 1,5 kgwoda 1,5 lcukier 250 grsól 50 grocet 9% 100 golej roślinny 120 gczosnek 12 szt.świeża bazylia 4 szt.groszek ziele angielskieczarne ziarna pieprzugoździki 5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Najlepsza jest papryka mięsna. Należy go obrać z nasion i pokroić na duże kawałki. Powinno być około 1,5–1,7 kg obranej papryki.
Krok 2
Musisz ugotować marynatę: dodać cukier, sól, olej roślinny i ocet do wrzącej wody. Do marynaty dodawaj posiekaną paprykę w małych porcjach i gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 3
Do wyparzonych słoików dodać czosnek, gałązkę bazylii, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i goździki do smaku. Napełnij słoiki pieprzem, gotuj przez 2-3 minuty w marynacie.
Krok 4
Zalać wrzącą marynatą paprykę. Z tej ilości pieprzu i marynaty wychodzi 5 0,5-litrowych słoików. Zamknąć pokrywkami. Nie ma potrzeby ciepłego owijania papryki.
Krok 5
Papryka okazuje się pyszna, słodka i pikantna, z lekką chrupkością.
PRZYDATNE RADY
Najlepiej używać mięsistej papryki.