Marynowana grillowana cukinia
Yuna 28 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Soczyste, aromatyczne, pyszne! Przystawka jest pikantna, bardzo apetyczna i pachnąca! Prawda, prawda! Przygotuj się, nie pożałujesz! Na przekąskę trzymaj ją w marynacie przez kilka godzin i możesz położyć ją na stole.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPrażenieMarynowanieKolacjaPustyPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia 900-1000 gczosnek 4 ząbkipapryczka chili 0,5 szt.Zioła prowansalskie 1 łyżeczka.natka pietruszki 2 gałązkibazylia 2 gałązkisól 1,5 łyżeczki.cukier 2 łyżeczkiolej roślinny 300 mlocet 6% (jabłkowy) 50 mlwoda 300 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię pokroić na kawałki o grubości 1 cm, natłuścić olejem roślinnym i grillować z obu stron na ciemne paski (około 2-3 minuty).
Krok 2
Przygotuj marynatę. W rondelku wymieszaj wodę, ocet jabłkowy, olej, sól i cukier, grubo posiekany czosnek, zioła i ostrą paprykę, dodaj zioła prowansalskie. Podpalić i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty.
Krok 3
Grillowaną cukinię włóż do słoika. Zalać gorącą marynatą. Zamknij pokrywkę i zawiń słoik. Pozostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 4
Koniecznie się przygotuj! To bardzo smaczne!
UWAGA DO GOSPODARKI
Cukinię można smażyć na zwykłej patelni. Po grillowaniu jest po prostu piękniejsza i bardziej apetyczna.