Marynowana dynia z przyprawami
gastronomia 03 marca 2015 r Do przepisu
Dynia to tradycyjne danie podawane na Nowy Rok i Rosz ha-Szana. Starożytna nazwa dyni ma ten sam rdzeń, co słowo „łza”. Dlatego też w polskich i litewskich gminach żydowskich na świątecznym stole podaje się dania z dyni, życząc, aby niekorzystny wyrok został złamany, a wyrok Pana został wykonany na lepsze. Najlepszym wyborem do tego przepisu będzie dynia piżmowa lub dynia – duże, wspaniałe pod każdym względem jesienne warzywo.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 70,84 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 24 godziny Dodać. czas: 15 minut Używany: 1,11 g/0,49 g/15,61MarynowanieKuchnia żydowskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g dyniNa marynatę:1 szklanka 7% octu 1/4 szklanki brązowego cukru 4 pączki goździków 2-3 cm laski cynamonu 4 groszek ziele angielskie 4-5 ziaren czarnego pieprzu 1 mała kapsułka ostrej papryki 1 łyżeczka. nasiona gorczycy 1 łyżeczka. kolendra 2,5 łyżki. l. sól gruboziarnista Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dynię obierz i pokrój w cienkie plasterki. Następnie wkładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą tak, aby całość była pokryta wodą i gotujemy do miękkości, czyli 10 minut. Spuścić wodę.
Krok 2
Przygotuj marynatę. Do rondla wsypać cukier, sól, przyprawy, zalać octem i 1/2 szklanki wody pitnej. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sól i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzać do wrzenia!
Krok 3
Dynię włóż do wysterylizowanego szklanego słoika i zalej gorącą marynatą. Pozostaw na 24 godziny.
PRZY OKAZJI
Z marynaty można zrobić sos. Aby to zrobić, wlej go do rondla, dodaj 1/2 szklanki cukru, doprowadź cukier do rozpuszczenia na małym ogniu i zredukuj płyn o połowę. Powstałym sosem polej marynowaną dynię.