Marynowana cukinia z czerwonymi porzeczkami i papryką z agrestem
gastronomia 22 czerwca 2007(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Marynowana papryka z agrestem i cukinia z czerwonymi porzeczkami to nie tylko smaczna i pikantna przystawka, ale także dobry dodatek do dań mięsnych.
Złożoność: łatwo Kalorie: 34,02 kcal/porcję Porcje: 40 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,82 g/0,09 g/7,64MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 40 PORCJI1 kg cukinii lub cukinii400 g czerwonych porzeczek1 kg papryki800 g agrestu1 litr wodysóllekki ocet owocowy lub winny – 50 ml100 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Słoiki dokładnie umyj, zalej wrzątkiem i odwróć do góry dnem na suche, czyste ręczniki.
Krok 2
Cukinię lub cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w krążki o grubości 2,5–3 cm Za pomocą noża do obierania wycinamy z krążków w regularnych odstępach pionowe, wąskie paski skóry. Do tej operacji można również użyć zwykłego małego noża kuchennego.
Krok 3
Posortuj gałązki porzeczki, usuń uszkodzone jagody i umyj. Nie ma potrzeby usuwania jagód z gałęzi. Plasterki cukinii ułożyć w słoiku, przeplatając je czerwonymi porzeczkami.
Krok 4
Dokładnie umyj paprykę. Agrest posortować, odciąć łodygi i kwiatostany, umyć. Paprykę włóż do słoika, dodaj agrest. Wstrząśnij lekko słojem, aby agrest równomiernie wypełnił puste przestrzenie między paprykami.
Krok 5
Przygotuj marynatę – zagotuj wodę, dodaj sól, ocet i cukier; doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Krok 6
Wlać gorącą marynatę do słoików. Zamknij słoiki pokrywkami. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej, następnie przechowywać w chłodnym miejscu.
PRZY OKAZJI
Z agrestem i czerwonymi porzeczkami można marynować buraki, ogórki, dynie i małe mocne dynie, pokrojone na kawałki.