Marynowana cukinia na przystawkę
Do przepisu
Kiszona cukinia to świetny powód, aby zachować całą smakowitość młodej cukinii w osobnym słoiku. Kolor, smak i charakterystyczna konsystencja cukinii są w jednym miejscu i gotowe do spożycia aż do zimy. A ocet im pomoże!
Złożoność: łatwo Kalorie: 196,96 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 3,29 g/1,24 g/43,11MarynowanieKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2 kg cukinii 100 g soli 15–20 kostek lodu czerwona słodka papryka 300 g czosnku – 3 ząbki cebula – 1 cebulaNa marynatę:cukier – 200 g 1,5 łyżki. l. ocet estragonowy suchy 3% – 250 g szczypta szafranu 1,5 łyżki. l. musztarda sucha Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię i paprykę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w krążki o grubości 1 cm. Paprykę wydrążyć i pokroić w pierścienie. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz czosnek i posiekaj go.
Krok 2
Przygotowane warzywa włóż do dużej miski. Dodaj sól i kostki lodu. Pozostawić do zaparzenia na 3 godziny. Po 3 godzinach odlać wodę z miski. Warzywa układamy warstwami w wysterylizowanym słoiku.
Krok 3
W rondelku wymieszaj ocet, cukier, musztardę, estragon i szafran. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gorącą marynatą zalej warzywa. Zamknij słoik, poczekaj, aż ostygnie, a następnie przenieś go w chłodne miejsce.