Marynowana cebula
gastronomia 31 sierpnia 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ta marynowana cebula dobrze komponuje się z mięsami, zwłaszcza czerwonymi odmianami lub tłustymi rybami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 368,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 14,90 g/0,00 g/84,20MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmała cebula – 600 gczosnek – 1 mała główkapapryka ostra, mała – 1 szt.cukier – 1 łyżka. l.ocet 9% – 100 mlnasiona gorczycy – 1 łyżeczka.woda – 500 mlolej roślinny – 50 mlsól – 1,5 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odetnij suchy ogon i spód cebul. Czosnek podziel na ząbki i obierz. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Krok 2
Cebulki włożyć do podgrzewacza, zalać odrobiną wrzącej wody, zamknąć i pozostawić na 3 minuty.
Krok 3
Za pomocą durszlaka opłucz cebulę zimną wodą, a następnie obierz ze skórki.
Krok 4
Dokładnie umyj pojemnik i wysusz. Na dnie ułóż ostrą paprykę i nasiona gorczycy. Cebulę ułożyć ciasno przeplataną czosnkiem.
Krok 5
Do chochli wlać wodę, dodać cukier, sól i ocet. Doprowadzić do wrzenia i zalać gorącą marynatą cebulę.
Krok 6
Zagotuj olej roślinny w kadzi. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wlać do pojemnika. Zagotuj chochelkę wody, zdejmij z ognia i zanurz pojemnik w wodzie na 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zamknij pokrywkami.
PRZY OKAZJI
Marynowaną cebulę i czosnek można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie.