Marynaty do wieprzowiny i żeberek

Marynaty do wieprzowiny i żeberek

gastronomia 17 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 153,20 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 15 minut Używany: 1,54 g/12,11 g/9,65MarynowaniePustySKŁADNIKI NA 20 PORCJINa marynatę miodowo-imbirową:3 łyżki l. miód 5 cm świeży korzeń imbiru 120 ml sosu sojowegoNa słodką marynatę ziołową:6 gałązek tymianku 24 liście czerwonej bazylii 4 ząbki czosnku 2 łyżki. l. cukier 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwekNa marynatę pesto:100 g zielonej bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków piniowych 120 ml oliwy z oliwekNa tajską marynatę:2 łyżki l. czerwona pasta curry 150 g jogurtu naturalnego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować słodką marynatę ziołową, drobno posiekaj tymianek i bazylię. Obierz i posiekaj czosnek. Za pomocą bardzo ostrego noża usuń cienką warstwę skórki z cytryny i pokrój ją w paski, wyciśnij sok z miąższu.

Krok 2

W misce wymieszaj zioła, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Marynuj wieprzowinę przez 1 do 6 godzin, żeberka przez co najmniej 30 minut.

Krok 3

Na marynatę imbirowo-miodową obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce. Wymieszaj z miodem i sosem sojowym. Dobrze ubić trzepaczką lub widelcem. Marynuj wieprzowinę przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Żeberka można również zostawić na jeden dzień, ale wystarczy 1 godzina marynowania.

Krok 4

Aby przygotować pesto, usuń liście bazylii z łodyg (łodygi nie będą potrzebne). Obierz i posiekaj czosnek.

Krok 5

Do miski blendera włóż zioła, czosnek i orzechy. Szlifować, aż będzie gładkie. Gdy silnik pracuje, wlej oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. W tej marynacie wystarczy trzymać delikatną wieprzowinę przez 15 minut.

Krok 6

Aby przygotować tajską marynatę, wystarczy wymieszać jogurt z pastą curry. Marynatę tę należy przechowywać w niezbyt zimnym miejscu przez 6-8 godzin.

UWAGA DO GOSPODARKI

Marynowane mięso i drób należy szczelnie przykryć folią, folią lub pokrywką i włożyć do lodówki. Ponadto bardzo wygodne jest marynowanie mięsa w torebkach Ziploc z zamkiem błyskawicznym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja