Marynaty do piersi rybnych i drobiowych
gastronomia 13 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutMarynowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘMarynata do delikatnych ryb i owoców morza:2 średnie szalotki 50 g mięty 100 ml rumu 2 limonki 2 łyżki. l. ciemny brązowy cukier 0,5 łyżeczki. świeżo zmielony biały pieprz gruba sól morskaMarynata do twardych piersi rybnych i drobiowych:130 g estragonu lub 100 g kolendry 4–5 łyżek. l. Musztarda Dijon 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby zamarynować twardą rybę lub piersi drobiowe, usuń łodygi z estragonu (zostaw łodygi kolendry). Posiekaj warzywa i utrzyj w moździerzu na pastę, stopniowo dodając olej.
Krok 2
Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok (dla ryby – ok. 1 łyżeczka, dla kurczaka – 2-3 łyżeczki, dla indyka – 2 łyżki).
Krok 3
Zawartość zaprawy wymieszać ze skórką, musztardą, sokiem, solą i pieprzem. Rybę w marynacie pozostawić na 20 minut, kurczaka na 1 godzinę, indyka na 1,5 godziny.
Krok 4
Na marynatę do delikatnych ryb i owoców morza zagotuj syrop cukrowy i 4 łyżki. l. wodę, doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować przez 2-3 minuty, całkowicie ostudzić.
Krok 5
Posiekaj cebulę. Usuń skórkę z 2 limonek i wyciśnij sok z połowy 1 limonki. Posiekaj miętę.
Krok 6
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ryby lub owoce morza zalej marynatą i odstaw na 20–30 minut.