Marynaty do jagnięciny, drobiu i dziczyzny

Marynaty do jagnięciny, drobiu i dziczyzny

gastronomia 13 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutMarynowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘMarynata do jagnięciny:50 g kolendry 3 ząbki czosnku 1 sok z cytryny 100 g nasion sezamu 100 ml oleju roślinnego sólMarynata do dziczyzny:1/2 szklanki cebuli w proszku 1/4 szklanki czosnku w proszku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki. l. suszony tymianek 10–15 jagód jałowca 2 łyżki. l. ciemny brązowy cukier 2 łyżki. l. sólMarynata do drobiu:250 ml gęstego kefiru 1 zielone chili 2 cm świeży korzeń imbiru 2 ząbki czosnku 3 łyżki. l. olej roślinny 1 łyżka. l. mielony kminek i sól kolendrowa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na marynatę do jagnięciny posiekaj kolendrę i czosnek. Włóż nasiona sezamu do blendera, dodaj około 1/3 szklanki ciepłej wody i zmiel nasiona na pastę.

Krok 2

Dodać czosnek i kolendrę, wlać sok z cytryny i oliwę, ponownie ubić. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Marynatą posmaruj jagnięcinę i pozostaw na 4-6 godzin.

Krok 3

Na marynatę do drobiu drobno posiekaj imbir, czosnek i chili i włóż do blendera.

Krok 4

Dodać kefir i przyprawy z solą, ubić na gładką masę, wymieszać z roztopionym masłem. Umieść ptaka w marynacie i pozostaw na 8-12 godzin.

Krok 5

Aby zamarynować rozmaryn do dziczyzny, usuń łodygi i posiekaj liście tak drobno, jak to możliwe.

Krok 6

W ten sam sposób posiekaj jagody jałowca lub rozgnieć je w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nią mięso ze wszystkich stron. Zawieś mięso w chłodnym, suchym i wentylowanym miejscu na 12–48 godzin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja