Martini z jagodami brusznicowymi, likier z dzikiej róży i inne jasne napoje na bazie jesiennych jagód. Sekrety i przepisy
gastronomia 13 października 2023 r5,00 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz
Jesienne jagody są jędrniejsze i bardziej kwaśne niż letnie. Może dlatego, że nie są tak długo oczekiwane. Choć to żurawina, aronia, borówka i rokitnik mają najintensywniejszy aromat i smak, jaki może dać tylko dojrzałość. A drinki z nimi wychodzą takie same – sezonowane, jasne, nordyckie.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Zasady pracy z jesiennymi jagodami
- Likier z dzikiej róży kalifornijskiej
- Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek
- Żurawina z pomarańczą
- Martini z Borówkami
- Grog rokitnikowy
- Koktajl „Żurawina w cukrze”
Zasady pracy z jesiennymi jagodami
- Jagody kwaśne (rokitnik zwyczajny, żurawina, borówka borówka) najlepiej rozgniatać ręcznie, za pomocą drewnianego tłuczka. Nie należy tego robić za pomocą blendera – metalowe noże psują się z soku z jagód, a przecier jagodowy nabiera nieprzyjemnego żelaznego smaku, który będzie odczuwalny w napojach.
- Do gorących napojów używaj miodu neutralnego, np. lipowego lub kwiatowego. Cięższe odmiany, takie jak kasza gryczana, mogą zmienić swój zapach i smak po podgrzaniu, ale nie na lepsze. Ponadto same jesienne jagody są jasne, nie potrzebują obcych aromatów.
- W przypadku nalewek sporządzonych z różnych jagód istnieje niebezpieczeństwo, że część jagód wyląduje na górze butelki, część opadnie na dno, a w środku powstanie bezbarwny płyn. Aby uniknąć separacji, w napojach wielojagodowych używaj zamiast świeżych owoców mrożonych – ich waga i gęstość będą w przybliżeniu takie same.
- Borówki nie są najsłodszą jagodą, a napoje z nich sporządzane mają „niezniszczalną” goryczkę, która nie każdemu odpowiada. Cukrem go nie ujarzmisz, ale możesz zalać jagody wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i dopiero wtedy użyć. Pomocne będą również kwaśne składniki – na przykład jabłka Antonowa, jeśli dodasz je wraz z borówką morską do napojów owocowych, kompotów, likierów i nalewek.
- Złożony smak rokitnika nie wymaga żadnych dodatków. Wystarczy odrobina przyprawy, aby usunąć nadmiar oleistości z napojów z tej jagody. Najlepiej sprawdzi się imbir lub kardamon. A sok pomarańczowy lub cytrynowy doda kwaśności.
- Dzika róża to skarbnica witamin. Ale smak jest taki sobie. Aby gorący napój z owocami róży był bardziej apetyczny, dodaj do niego suszone śliwki lub suszone morele.
Likier z dzikiej róży kalifornijskiej
Potężna porcja witamin i przyjemności w jednej karafce.
1 l, przygotowanie 40 min + 5 miesięcy
Czego potrzebujesz:
- 1 litr brandy lub koniaku
- 400–450 g owoców róży
- 150 g brązowego cukru
- skórka z 1 cytryny
- pół laski cynamonu
- 2 pąki goździków
- 2 cm laska wanilii
Co zrobić:
- Umyj owoce dzikiej róży, usuń łodygi i osusz.
- Każdą jagodę przebij szpilką do rdzenia, wlej jagody do słoika, wypełniając go do góry. Dodać cukier i przyprawy, skórkę z cytryny.
- Wlej brandy do słoika do góry, szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 miesiące.
- Następnie odcedź napar, powinien być gęsty i lepki, jak syrop. Pozostałe jagody przeciśnij przez sitko do syropu i odcedź. Spróbuj i dodaj więcej cukru, jeśli uznasz, że tego potrzebuje.
- Ponownie szczelnie zamknij pojemnik i pozostaw likier do dalszego zaparzenia. Degustację można rozpocząć po kilku miesiącach, jednak im dłużej likier będzie podawany, tym będzie smaczniejszy.
Likier z dzikiej róży kalifornijskiej
Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek
W tym napoju aronię można zastąpić zwykłą, ale z aronią będzie smaczniejsza.
1,5 l, przygotowanie 50 min + 6 tygodni
Jarzębina z aronii i jabłek oraz żurawina z pomarańczą
Czego potrzebujesz:
- 1 butelka (0,75 l) wódki
- 400 g aronii
- 400 g kwaśnych jabłek (idealna jest Antonówka)
- 4 łyżki l. Miód
- 200 g cukru
Co zrobić:
- Jarzębinę obierz z łodyg i gałęzi, osusz. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- Zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu dodać jagody, gotować 5 minut, następnie dodać plasterki jabłka, gotować kolejne 5 minut.
- Ostudź owoce w syropie i przelej je wraz z syropem do butelki lub słoika. Wlać wódkę i wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 1 miesiąc.
- Odcedzić, dodać miód, ponownie zakręcić i odstawić na kolejny tydzień.
Żurawina z pomarańczą
Napój można przygotować także ze zwykłej jarzębiny, zwiększając półtorakrotnie ilość cukru.
1 l, przygotowanie 40 min + 2 tygodnie
Czego potrzebujesz:
- 750 ml wódki
- 500 g żurawin
- 200 g cukru
- 2 pomarańcze
Co zrobić:
- Obierz pomarańcze i pokrój je w cienkie paski. Skórkę włóż do słoika, zalej wódką i szczelnie zamknij pokrywkę. Odstawić na tydzień w ciepłe i ciemne miejsce.
- Żurawinę rozgnieść z cukrem, przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu przez 7 minut. Ostudzić, wymieszać z nalewką pomarańczową i odstawić na tydzień.
- Nalewkę odcedzić, przelać do butelki i szczelnie zamknąć do momentu skosztowania.
Martini z Borówkami
Napój bardzo przypominający słynny koktajl Jamesa Bonda, ale z rosyjskimi nutami – dzięki naparowi z borówki brusznicy.
4 porcje, czas gotowania 10 min + 1 godzina
Martini z borówek i grog rokitnikowy
Czego potrzebujesz:
- 200 ml białego wermutu
- 120 ml wódki
- 1 szklanka borówek + trochę do dekoracji
- 2 łyżki l. Sahara
- 1 łyżka. l. cukier puder
Co zrobić:
- Borówki rozgnieć, włóż do rondelka, dodaj cukier i 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zdjąć z ognia i ostudzić.
- Bulion z borówek brusznicowych odcedzić, połączyć w dzbanku z wódką, wermutem i dobrze ostudzić.
- Zanurz brzegi kieliszków do martini w spodku z wodą, następnie w cukrze pudrze i przekręć, aby utworzyć brzeg.
- Koktajl przelej do szklanek i udekoruj jagodami na patyku.
Grog rokitnikowy
Pachnący grog z rokitnikiem, miodem i cynamonem rozgrzeje Cię w chłodne dni i dobrze rozgrzeje, gdy zmarzniesz po spacerze.
4 porcje, przygotowanie 24 godziny
Czego potrzebujesz:
- 220 ml ciemnego rumu
- 160 g jagód rokitnika
- 100 ml mocno zaparzonej zielonej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 100 g miodu kwiatowego
- do podania cytryna lub pomarańcza
Co zrobić:
- Rokitnika rozgnieć lub zmiel w blenderze.
- Zagotuj 800 ml wody z zieloną herbatą, do tej mieszanki dodaj rokitnika, przelej do termosu i odstaw na 24 godziny.
- Bulion z rokitnika odcedzić, połączyć z rumem i cynamonem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zdjąć z ognia, wymieszać z miodem.
- Grog przelej do szklanek i udekoruj plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Gdy napój ostygnie, może się rozdzielić i uwolnić olej. Nie ma problemu – zamieszaj i wypij.
Koktajl „Żurawina w cukrze”
Koktajl, który w smaku bardzo przypomina uwielbiany przez wielu deser. W razie potrzeby sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub grejpfruta.
1 porcja, przygotowanie 15 min.
Czego potrzebujesz:
- 20 ml wódki cytrynowej
- 20 ml żurawina z pomarańczą
- 30 ml soku żurawinowego
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- żurawiny do dekoracji
Co zrobić:
- Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze i wstrząśnij.
- Przecedzić do niskiej szklanki wypełnionej kruszonym lodem.
- Udekoruj żurawiną.
Koktajl Żurawinowy w cukrze
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dzika róża #żurawina #rokitnik #likier #koktajle alkoholowe #koktajle #napoje jagodowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa16 października 2023 r
Magazyn Elena, Gastronom był oczywiście moim ulubionym i najlepszym, jednak mam pytanie: czego Ci brakuje na stronie? Jest tu o wiele więcej informacji w różnych prezentacjach niż w magazynie.
00Odpowiedź
15 października 2023 r
Dlaczego brakuje czasopism papierowych, może warto je zwrócić?
00OdpowiedźKonstanca29 października 2019 r
Jasne i smaczne napoje! Na zdjęciu z likierem kieliszki „brzęczą” o siebie.))
00Odpowiedźbukaszunya22 października 2019 r
Na pewno spróbuję martini z borówkami, dziękuję!)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych