Martini z jagodami brusznicowymi, likier z dzikiej róży i inne jasne napoje na bazie jesiennych jagód. Sekrety i przepisy

Martini z jagodami brusznicowymi, likier z dzikiej róży i inne jasne napoje na bazie jesiennych jagód. Sekrety i przepisy

Martini z jagodami brusznicowymi, likier z dzikiej róży i inne jasne napoje na bazie jesiennych jagód. Sekrety i przepisy

gastronomia 13 października 2023 r5,00 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz

Jesienne jagody są jędrniejsze i bardziej kwaśne niż letnie. Może dlatego, że nie są tak długo oczekiwane. Choć to żurawina, aronia, borówka i rokitnik mają najintensywniejszy aromat i smak, jaki może dać tylko dojrzałość. A drinki z nimi wychodzą takie same – sezonowane, jasne, nordyckie.

Jasne napoje na bazie jesiennych jagódJasne napoje na bazie jesiennych jagódJasne napoje na bazie jesiennych jagódJasne napoje na bazie jesiennych jagód

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Zasady pracy z jesiennymi jagodami
  • Likier z dzikiej róży kalifornijskiej
  • Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek
  • Żurawina z pomarańczą
  • Martini z Borówkami
  • Grog rokitnikowy
  • Koktajl „Żurawina w cukrze”

Zasady pracy z jesiennymi jagodami

  1. Jagody kwaśne (rokitnik zwyczajny, żurawina, borówka borówka) najlepiej rozgniatać ręcznie, za pomocą drewnianego tłuczka. Nie należy tego robić za pomocą blendera – metalowe noże psują się z soku z jagód, a przecier jagodowy nabiera nieprzyjemnego żelaznego smaku, który będzie odczuwalny w napojach.
  2. Do gorących napojów używaj miodu neutralnego, np. lipowego lub kwiatowego. Cięższe odmiany, takie jak kasza gryczana, mogą zmienić swój zapach i smak po podgrzaniu, ale nie na lepsze. Ponadto same jesienne jagody są jasne, nie potrzebują obcych aromatów.
  3. W przypadku nalewek sporządzonych z różnych jagód istnieje niebezpieczeństwo, że część jagód wyląduje na górze butelki, część opadnie na dno, a w środku powstanie bezbarwny płyn. Aby uniknąć separacji, w napojach wielojagodowych używaj zamiast świeżych owoców mrożonych – ich waga i gęstość będą w przybliżeniu takie same.
  4. Borówki nie są najsłodszą jagodą, a napoje z nich sporządzane mają „niezniszczalną” goryczkę, która nie każdemu odpowiada. Cukrem go nie ujarzmisz, ale możesz zalać jagody wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i dopiero wtedy użyć. Pomocne będą również kwaśne składniki – na przykład jabłka Antonowa, jeśli dodasz je wraz z borówką morską do napojów owocowych, kompotów, likierów i nalewek.
  5. Złożony smak rokitnika nie wymaga żadnych dodatków. Wystarczy odrobina przyprawy, aby usunąć nadmiar oleistości z napojów z tej jagody. Najlepiej sprawdzi się imbir lub kardamon. A sok pomarańczowy lub cytrynowy doda kwaśności.
  6. Dzika róża to skarbnica witamin. Ale smak jest taki sobie. Aby gorący napój z owocami róży był bardziej apetyczny, dodaj do niego suszone śliwki lub suszone morele.

Likier z dzikiej róży kalifornijskiej

Potężna porcja witamin i przyjemności w jednej karafce.

1 l, przygotowanie 40 min + 5 miesięcy

Czego potrzebujesz:

  • 1 litr brandy lub koniaku
  • 400–450 g owoców róży
  • 150 g brązowego cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • pół laski cynamonu
  • 2 pąki goździków
  • 2 cm laska wanilii

Co zrobić:

  1. Umyj owoce dzikiej róży, usuń łodygi i osusz.
  2. Każdą jagodę przebij szpilką do rdzenia, wlej jagody do słoika, wypełniając go do góry. Dodać cukier i przyprawy, skórkę z cytryny.
  3. Wlej brandy do słoika do góry, szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 miesiące.
  4. Następnie odcedź napar, powinien być gęsty i lepki, jak syrop. Pozostałe jagody przeciśnij przez sitko do syropu i odcedź. Spróbuj i dodaj więcej cukru, jeśli uznasz, że tego potrzebuje.
  5. Ponownie szczelnie zamknij pojemnik i pozostaw likier do dalszego zaparzenia. Degustację można rozpocząć po kilku miesiącach, jednak im dłużej likier będzie podawany, tym będzie smaczniejszy.

Likier z dzikiej róży kalifornijskiej
Likier z dzikiej róży kalifornijskiej

Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek

W tym napoju aronię można zastąpić zwykłą, ale z aronią będzie smaczniejsza.

1,5 l, przygotowanie 50 min + 6 tygodni

Jarzębina z aronii i jabłek oraz żurawina z pomarańczą
Jarzębina z aronii i jabłek oraz żurawina z pomarańczą

Czego potrzebujesz:

  • 1 butelka (0,75 l) wódki
  • 400 g aronii
  • 400 g kwaśnych jabłek (idealna jest Antonówka)
  • 4 łyżki l. Miód
  • 200 g cukru

Co zrobić:

  1. Jarzębinę obierz z łodyg i gałęzi, osusz. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu dodać jagody, gotować 5 minut, następnie dodać plasterki jabłka, gotować kolejne 5 minut.
  3. Ostudź owoce w syropie i przelej je wraz z syropem do butelki lub słoika. Wlać wódkę i wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 1 miesiąc.
  4. Odcedzić, dodać miód, ponownie zakręcić i odstawić na kolejny tydzień.

Żurawina z pomarańczą

Napój można przygotować także ze zwykłej jarzębiny, zwiększając półtorakrotnie ilość cukru.

1 l, przygotowanie 40 min + 2 tygodnie

Czego potrzebujesz:

  • 750 ml wódki
  • 500 g żurawin
  • 200 g cukru
  • 2 pomarańcze

Co zrobić:

  1. Obierz pomarańcze i pokrój je w cienkie paski. Skórkę włóż do słoika, zalej wódką i szczelnie zamknij pokrywkę. Odstawić na tydzień w ciepłe i ciemne miejsce.
  2. Żurawinę rozgnieść z cukrem, przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu przez 7 minut. Ostudzić, wymieszać z nalewką pomarańczową i odstawić na tydzień.
  3. Nalewkę odcedzić, przelać do butelki i szczelnie zamknąć do momentu skosztowania.

Martini z Borówkami

Napój bardzo przypominający słynny koktajl Jamesa Bonda, ale z rosyjskimi nutami – dzięki naparowi z borówki brusznicy.

4 porcje, czas gotowania 10 min + 1 godzina

Martini z borówek i grog rokitnikowy
Martini z borówek i grog rokitnikowy

Czego potrzebujesz:

  • 200 ml białego wermutu
  • 120 ml wódki
  • 1 szklanka borówek + trochę do dekoracji
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 1 łyżka. l. cukier puder

Co zrobić:

  1. Borówki rozgnieć, włóż do rondelka, dodaj cukier i 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zdjąć z ognia i ostudzić.
  2. Bulion z borówek brusznicowych odcedzić, połączyć w dzbanku z wódką, wermutem i dobrze ostudzić.
  3. Zanurz brzegi kieliszków do martini w spodku z wodą, następnie w cukrze pudrze i przekręć, aby utworzyć brzeg.
  4. Koktajl przelej do szklanek i udekoruj jagodami na patyku.

Grog rokitnikowy

Pachnący grog z rokitnikiem, miodem i cynamonem rozgrzeje Cię w chłodne dni i dobrze rozgrzeje, gdy zmarzniesz po spacerze.

4 porcje, przygotowanie 24 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 220 ml ciemnego rumu
  • 160 g jagód rokitnika
  • 100 ml mocno zaparzonej zielonej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 100 g miodu kwiatowego
  • do podania cytryna lub pomarańcza

Co zrobić:

  1. Rokitnika rozgnieć lub zmiel w blenderze.
  2. Zagotuj 800 ml wody z zieloną herbatą, do tej mieszanki dodaj rokitnika, przelej do termosu i odstaw na 24 godziny.
  3. Bulion z rokitnika odcedzić, połączyć z rumem i cynamonem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zdjąć z ognia, wymieszać z miodem.
  4. Grog przelej do szklanek i udekoruj plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Gdy napój ostygnie, może się rozdzielić i uwolnić olej. Nie ma problemu – zamieszaj i wypij.

Koktajl „Żurawina w cukrze”

Koktajl, który w smaku bardzo przypomina uwielbiany przez wielu deser. W razie potrzeby sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub grejpfruta.

1 porcja, przygotowanie 15 min.

Czego potrzebujesz:

  • 20 ml wódki cytrynowej
  • 20 ml żurawina z pomarańczą
  • 30 ml soku żurawinowego
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • żurawiny do dekoracji

Co zrobić:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze i wstrząśnij.
  2. Przecedzić do niskiej szklanki wypełnionej kruszonym lodem.
  3. Udekoruj żurawiną.

Koktajl Żurawinowy w cukrze
Koktajl Żurawinowy w cukrze
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dzika róża #żurawina #rokitnik #likier #koktajle alkoholowe #koktajle #napoje jagodowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa16 października 2023 r

Magazyn Elena, Gastronom był oczywiście moim ulubionym i najlepszym, jednak mam pytanie: czego Ci brakuje na stronie? Jest tu o wiele więcej informacji w różnych prezentacjach niż w magazynie.

00Odpowiedź

Elena (gość)

15 października 2023 r

Dlaczego brakuje czasopism papierowych, może warto je zwrócić?

00OdpowiedźKonstancaKonstanca29 października 2019 r

Jasne i smaczne napoje! Na zdjęciu z likierem kieliszki „brzęczą” o siebie.))

00Odpowiedźbukaszunyabukaszunya22 października 2019 r

Na pewno spróbuję martini z borówkami, dziękuję!)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja