Marmolada z jabłek, gruszek i brzoskwiń
gastronomia 4 września 20090,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 6809,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 13,50 g/5,00 g/1677,50PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEbrzoskwinie – 0,5 kgjabłka – 0,5 kgcukier – 1,5 kggruszka – 0,5 kgczarna porzeczka – 0,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj owoce. Jabłka i gruszki pokroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki. Wszystkie owoce pokroić w plasterki.
Krok 2
Owoce włożyć do rondelka, zalać kilkoma łyżkami wody, przykryć pokrywką, postawić na małym ogniu i gotować na parze do miękkości owoców.
Krok 3
Gorącą masę przetrzeć przez sito.
Krok 4
Porzeczki posortuj, umyj, rozgnieć tłuczkiem. Włóż do czystego rondla, dodaj 500 g cukru, podpal i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5
Całość przetrzeć przez sito i połączyć z puree owocowym. Wróć na patelnię, dodaj pozostały cukier i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, 1,5 godziny.
Krok 6
Gorącą marmoladę włóż do wyparzonych słoików i zamknij.