Marmolada z buraków
Yuna 26 sierpnia 2016 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Bardzo smaczna i aromatyczna marmolada! Podawać z serem pleśniowym, solonym twarogiem, serem feta. Z winem i tostami!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 10 minutPiekarnikPieczenieDusząc się, marniejącŚniadaniePustyImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘburaki 3-4 szt.limonka 1 szt.cukier brązowy 100 gimbir 1 łyżka. l.jagody jałowca 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki (400 g) umyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę, następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić buraki do ostygnięcia. Gotowe buraki należy łatwo przekłuć nożem. Oczyść i zmiel blenderem. Zetrzyj imbir na drobnej tarce. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
Krok 2
W rondelku wymieszaj puree z buraków z brązowym cukrem, startym imbirem, sokiem i skórką z limonki oraz jagodami jałowca.
Krok 3
Doprowadzić marmoladę do wrzenia i gotować, mieszając, przez 7-10 minut. Gorące włóż do słoików i sterylizuj we wrzącej wodzie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie planujecie robić marmolady buraczanej na zimę, w lodówce wytrzyma ona do 2-3 tygodni.
PRZYDATNE RADY
Wygodniej jest umieścić marmoladę w małych słoikach. Pięknie zapakowany, będzie wspaniałym prezentem dla przyjaciół!