Marmolada-dżem ze śliwek

Marmolada-dżem ze śliwek

Olga Dmitrijewa 17 września 20124,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzOto, co się stało Do przepisu

Ta marmolada i dżem śliwkowy jest tak dobra, że ​​można ją jeść bez niczego – chleba, tostów, naleśników i gofrów. Jest klarowne, lekko pikantne i niezbyt słodkie. Do jej przygotowania użyj słodko-kwaśnych jabłek, które z powodzeniem uzupełniają śliwkę węgierską.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘŚliwki węgierskie – 2 kgjabłka – 1 kgskórka z cytryny – 1/2 (duże owoce)cynamon – 1/2 łyżeczki.cukier – 1,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj śliwki i jabłka. Usuń pestki ze śliwek. Jabłka pokroić na 8 części, usunąć rdzeń.

Krok 2

Jabłka i śliwki układamy warstwami w pojemniku, posypując każdą warstwę cukrem. Skórkę cytryny wymieszać z cynamonem i posypać śliwkami i jabłkami.

Krok 3

Gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut (może to potrwać dłużej, w zależności od jabłek). Podczas gotowania usuń pianę.

Krok 4

Powstałą masę przetrzeć przez sito i gotować około 30 minut, aż zgęstnieje. Dno prostokątnych blach wyłóż papierem pergaminowym. Powstałą masę owocową wylewamy cienką warstwą na blachy. Po ostygnięciu włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja