Marmolada-dżem ze śliwek
Olga Dmitrijewa 17 września 20124,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Ta marmolada i dżem śliwkowy jest tak dobra, że można ją jeść bez niczego – chleba, tostów, naleśników i gofrów. Jest klarowne, lekko pikantne i niezbyt słodkie. Do jej przygotowania użyj słodko-kwaśnych jabłek, które z powodzeniem uzupełniają śliwkę węgierską.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘŚliwki węgierskie – 2 kgjabłka – 1 kgskórka z cytryny – 1/2 (duże owoce)cynamon – 1/2 łyżeczki.cukier – 1,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki i jabłka. Usuń pestki ze śliwek. Jabłka pokroić na 8 części, usunąć rdzeń.
Krok 2
Jabłka i śliwki układamy warstwami w pojemniku, posypując każdą warstwę cukrem. Skórkę cytryny wymieszać z cynamonem i posypać śliwkami i jabłkami.
Krok 3
Gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut (może to potrwać dłużej, w zależności od jabłek). Podczas gotowania usuń pianę.
Krok 4
Powstałą masę przetrzeć przez sito i gotować około 30 minut, aż zgęstnieje. Dno prostokątnych blach wyłóż papierem pergaminowym. Powstałą masę owocową wylewamy cienką warstwą na blachy. Po ostygnięciu włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).