Marmolada agrestowa
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Marmolada agrestowa to idealna przekąska: smaczna, zdrowa i co najważniejsze całkowicie naturalna! Dlatego zdecydowanie warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Pamiętaj, że będziesz potrzebować niedojrzałego agrestu: zawierają one znacznie więcej pektyny w porównaniu do dojrzałych. A właśnie tego nam potrzeba, bo marmolada powinna sama stwardnieć, bez dodatku agaru czy żelatyny. Rezultat jest po prostu niesamowity! Marmolada agrestowa okazuje się delikatna, niezbyt słodka, ogólnie idealna pod każdym względem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 301,70 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny Używany: 0,70 g/0,20 g/76,80DeserWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIniedojrzały zielony agrest – 1 kgwoda pitna – 80 mlcukier – 550 g + 100–150 g do posypania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj agrest do przygotowania marmolady. Sortuj jagody, usuwając zgniłe i uszkodzone. Następnie opłucz agrest pod bieżącą wodą i dobrze osusz.
Krok 2
W szerokim rondlu umieść agrest. Zalać wodą pitną i postawić na dużym ogniu. Szybko doprowadzić do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 3
Zdejmij patelnię z agrestem z ognia i lekko ostudź (5 minut). Następnie przecedź jagody i płyn przez drobne metalowe sito do innego rondla lub żaroodpornej miski.
Krok 4
Umieść pojemnik z powstałym puree na kuchence. Często mieszając łyżką lub szpatułką, gotuj na małym ogniu do momentu, aż objętość masy jagodowej zmniejszy się o połowę.
Krok 5
Do ugotowanego puree agrestowego dodawaj porcjami cały cukier. Mieszając, gotuj, aż skończysz. Można to sprawdzić upuszczając powstałą masę na zimny spodek. Jeśli nie rozpłynie się, marmolada jest gotowa.
Krok 6
Zdejmij marmoladę agrestową z ognia i przelej ją do emaliowanej blachy zwilżonej zimną wodą. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Marmoladę pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze.
PRZYDATNE RADY
Marmoladę można przygotować w innym kolorze – jeśli do tych jagód dodamy czerwone porzeczki, to dodatkowo wzmocnimy właściwości żelujące agrestu.
PRZY OKAZJI
Marmoladę agrestową obtaczaną w cukrze można układać w blaszanej puszce lub pudełku warstwami, każdą wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną niewielką ilością cukru. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.