Marchew z owocami w marynacie koperkowej
Do przepisu
Tę wspaniałą przystawkę można podawać samodzielnie lub jako dodatek do tłustych mięs lub drobiu. Staraj się wybierać najsłodszą i najbardziej dojrzałą marchewkę – a nawet zimą będziesz miał na swoim stole mały czerwony kawałek radości.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 72 godz Dodać. czas: 25 minutGotowanieMarynowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 2 PORCJE600 g młodych marchwi duża garść słodko-kwaśnych suszonych moreli 2 średnie, aromatyczne zielone jabłka 2 szklanki octu jabłkowego średni pęczek koperku (tylko łodygi) 2 łyżki. l. nasiona kopru 2 łyżki. l. brązowy cukier 2 łyżki. l. gruba sól morska Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Marchew myjemy szczoteczką, suszymy i w razie potrzeby odcinamy końcówki. Jabłka pokroić na osiem części, nie obierając ich i usunąć rdzeń. Posyp plasterki jabłka octem, aby zapobiec brązowieniu. Łodygę koperku podzielić na 2 równe części i zawiązać nitką.
Krok 2
W dużym rondlu zagotuj 2 szklanki wody, dodaj sól i cukier, całkowicie rozpuść, mieszając. Dodaj ocet i nasiona kopru i ponownie energicznie zagotuj.
Krok 3
Do rondla dodać marchew, suszone morele, plasterki jabłka i łodygi kopru, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do średniego, przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu przez 10-12 minut.
Krok 4
Marchew i owoce przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą marynatą, równomiernie rozprowadzając łodygi kopru i nasiona. Całkowicie ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Marchew będzie gotowa za 3-4 dni.
PRZY OKAZJI
Jeśli natkniesz się na mini marchewki, zrób z nich tę przekąskę. Następnie czas gotowania można skrócić do 5 minut.