Mannik na sfermentowanym mleku pieczonym

Mannik na sfermentowanym mleku pieczonym

gastronomia 20 lutego 2023 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Mannik z fermentowanym mlekiem pieczonym to prosty, ale niezwykle smaczny deser, który można przygotować na co dzień. Składniki na danie najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni. No cóż, może wystarczy ci pójście do sklepu po sfermentowane mleko pieczone. Chociaż jeśli jesteś fanem tego sfermentowanego produktu mlecznego, prawdopodobnie znajdziesz go w lodówce. Przygotowanie manny według naszego przepisu nie będzie trudne nawet dla początkującego kucharza: składniki łączy się ze sobą, a następnie powstałą masę wlewa się do formy i wysyła do piekarnika. Proste, jak wszystko genialne!

Złożoność: łatwo Kalorie: 216,11 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 5,19 g/3,28 g/40,80KolacjaDrugie danieMannaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkasza manna – 200 gcukier – 150 gcukier waniliowy – 20 gRyażenka – 250 gjaja C1 – 2 szt.sól – 1/2 łyżeczki.cytryna – 1 szt.proszek do pieczenia – 10 gmasło – 10 gcukier puder do posypania – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Do dużej miski wsypujemy semolinę i mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym. Napełnij sfermentowanym mlekiem pieczonym. Ponownie wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

Krok 2

Jajka lekko ubić z solą. Cytrynę dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki. Następnie przekrój cytrynę na połówki i wyciśnij z nich sok.

Krok 3

Do mieszanki semoliny dodaj lekko ubite jajka, sok i skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę silikonową (najlepiej uformowaną) wysmaruj masłem. Wlać do niego wcześniej przygotowane ciasto. Piec około 20 minut.

Krok 5

Niech kasza manna lekko ostygnie na patelni (10 minut), a następnie ostrożnie przełóż ją na duży talerz. Posypać cukrem pudrem przez drobne sitko i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Doskonałym dodatkiem do manny ze sfermentowanym mlekiem pieczonym będzie dowolny dżem, konfitura, sos owocowy, a nawet gęsta galaretka z żurawiny, borówki lub porzeczki.

PRZY OKAZJI

Do manny z fermentowanym mlekiem pieczonym można dodać także posiekane orzechy włoskie lub rodzynki. Te ostatnie należy najpierw dokładnie umyć ciepłą bieżącą wodą i wysuszyć.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja