Małże ze śmietaną i porto

Do przepisu

Małże podawać z bagietką zapiekaną na maśle czosnkowo-pietruszkowym. Do drinków polecane jest jasne piwo pszeniczne.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 39 minutPrażenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 kg świeżych małży300 ml śmietanki 30–38% tłuszczuBiałe porto o pojemności 50 ml1 duża cebula4 łodygi selera3 gałązki tymianku3 łyżki l. masłosól, świeżo zmielona czarna i ziele angielskie Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Małże dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuwając „brodę” – należy ją chwycić, pomagając sobie nożem i wyciągnąć z klapek. Otwarte małże, które nie zamykają się po dotknięciu – wyrzuć je, są zepsute.

Krok 2

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Posiekaj także seler. W głębokim rondlu z grubym dnem rozpuść masło, dodaj cebulę i seler, dodaj sól i smaż na dużym ogniu często mieszając, przez 5 minut.

Krok 3

Ziele angielskie, tymianek i małże włożyć do rondelka, dokładnie wymieszać, zalać porto. Zamknij pokrywkę, gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, mieszamy, zmniejszamy ogień do średniego, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 2 minuty. Sprawdź, czy na patelni nie pozostały zamknięte małże – są zepsute i należy je wyrzucić. Podawać w głębokich misach.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja