Małże w kremowym sosie serowym

Do przepisu

Belgijski klasyk, małże w sosie z sera bleu, będą godnym dodatkiem do jakiegoś labika czy quadrupela. Jeśli nie masz w domu piwa belgijskiego, to świetnie będzie ono komponować się ze zwykłym piwem beczkowym.

Złożoność: łatwo Porcje: 3PrażenieNa patelniGaszenieKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaBufetSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmałże 50/70 – 1 kgśmietana 22% – 100 mlsos z sera pleśniowego – 200 golej czosnkowy – 50 gpietruszka – mała pęczekBagietka francuska – 1 sztcytryna – 4 plasterkisól, pieprzNa sos z sera pleśniowego:ser pleśniowy – 100 gśmietana 21% – 200 gczosnek – 3 ząbkisok z ½ cytrynyNa olej czosnkowy:czosnek – 2 ząbkiolej roślinny – 50 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj sos z sera pleśniowego. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Dokładnie zetrzyj ser. Do sera dodać czosnek, śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.

Krok 2

Przygotuj olej czosnkowy. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do oleju roślinnego, wymieszaj.

Krok 3

Małże, jeśli są zamrożone, rozmrozić pod ciepłą wodą), usunąć ewentualne kawałki, dobrze wypłukać.

Krok 4

Małże układamy na gorącej patelni. Dodać śmietanę, sos z sera pleśniowego, sól, pieprz, oliwę czosnkową, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez połowę sosu, aż zgęstnieje.

Krok 5

Pokrój bagietkę ukośnie na tosty. zalać oliwą czosnkową, posypać solą i grillować.

Krok 6

Małże w sosie układamy w głębokim naczyniu. Udekoruj natką pietruszki (3 g) i grillowanym kawałkiem cytryny. Podawać z chrupiącym tostem.

PRZY OKAZJI

Przepisu dostarczył Arsen Zinchenko, szef kuchni marki restauracji Easy Pub.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja