Do przepisu
Belgijski klasyk, małże w sosie z sera bleu, będą godnym dodatkiem do jakiegoś labika czy quadrupela. Jeśli nie masz w domu piwa belgijskiego, to świetnie będzie ono komponować się ze zwykłym piwem beczkowym.
Złożoność: łatwo Porcje: 3PrażenieNa patelniGaszenieKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaBufetSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmałże 50/70 – 1 kgśmietana 22% – 100 mlsos z sera pleśniowego – 200 golej czosnkowy – 50 gpietruszka – mała pęczekBagietka francuska – 1 sztcytryna – 4 plasterkisól, pieprzNa sos z sera pleśniowego:ser pleśniowy – 100 gśmietana 21% – 200 gczosnek – 3 ząbkisok z ½ cytrynyNa olej czosnkowy:czosnek – 2 ząbkiolej roślinny – 50 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj sos z sera pleśniowego. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Dokładnie zetrzyj ser. Do sera dodać czosnek, śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
Krok 2
Przygotuj olej czosnkowy. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do oleju roślinnego, wymieszaj.
Krok 3
Małże, jeśli są zamrożone, rozmrozić pod ciepłą wodą), usunąć ewentualne kawałki, dobrze wypłukać.
Krok 4
Małże układamy na gorącej patelni. Dodać śmietanę, sos z sera pleśniowego, sól, pieprz, oliwę czosnkową, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez połowę sosu, aż zgęstnieje.
Krok 5
Pokrój bagietkę ukośnie na tosty. zalać oliwą czosnkową, posypać solą i grillować.
Krok 6
Małże w sosie układamy w głębokim naczyniu. Udekoruj natką pietruszki (3 g) i grillowanym kawałkiem cytryny. Podawać z chrupiącym tostem.
PRZY OKAZJI
Przepisu dostarczył Arsen Zinchenko, szef kuchni marki restauracji Easy Pub.