Małże w kremowym sosie czosnkowym na patelni
gastronomia 2 września 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Małże w kremowym sosie czosnkowym są bardzo smaczne i aromatyczne. Kto i kiedy wymyślił taki przepis, nie jest pewne. Jednak te skorupiaki są przygotowywane w ten sposób w Grecji, Belgii i wielu innych krajach europejskich. Pomysł na danie jest również dobry, ponieważ cały proces zajmuje bardzo mało czasu – w niecałe pół godziny można zaprosić wszystkich do stołu. Nawiasem mówiąc, w Belgii takie małże lub po prostu duszone w białym winie często podaje się z frytkami. Pomysł jest bardzo dobry: dodatek sprawia, że danie jest szczególnie satysfakcjonujące.
Złożoność: łatwo Kalorie: 899,46 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Używany: 34,75 g/80,77 g/24,72Na patelniKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmałże w muszlach – 30 szt.cebula – 150 gczosnek – 5 ząbkówmasło – 40 goliwa z oliwek – 2 łyżki. l.wino białe wytrawne – 150 mlśmietana 20% tłuszczu – 300 mlnatka pietruszki – 1 gałązkaświeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj małże. Umyj zlew bardzo dokładnie szczotką. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w małe kostki. Czosnek posiekaj niezbyt drobno.
Krok 2
Na patelni o wysokiej ściance rozgrzej masło wraz z oliwą z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek. Mieszając, gotuj na średnim ogniu do złotego koloru, 5 minut.
Krok 3
Dodaj małże na patelnię. Przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu przez pięć minut. Zdejmij pokrywkę i sprawdź małże. Wyrzuć wszelkie nieotwarte muszle.
Krok 4
Na patelnię z małżami wlać wytrawne białe wino i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty. Dodaj śmietanę. Sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 5
Natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć. Usuń liście z gałązek i drobno posiekaj. Małże z sosem układamy na talerzach. Posypać natką pietruszki i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do kremowego sosu czosnkowego do małży możesz dodać małą strączkę papryczki chili: smak potrawy stanie się bardziej pikantny. Z nasionami czy bez? Zdecyduj sam: zależy to tylko od Twoich preferencji gastronomicznych.
PRZY OKAZJI
Czy wiesz, dlaczego nie można jeść nieotwartych małży, nawet jeśli uda się otworzyć muszlę jakimś narzędziem? Faktem jest, że najprawdopodobniej w środku znajduje się martwy mięczak. Spożywanie go jest niebezpieczne, ponieważ zawiera niebezpieczne toksyny.