Makrela w piekarniku: 6 pysznych przepisów

Makrela w piekarniku: 6 pysznych przepisów

Makrela w piekarniku: 6 pysznych przepisów

gastronomia 29 lutego 2024 r

Szukasz czegoś łatwego do zrobienia na obiad? Wypróbuj te proste przepisy na makrele w piekarniku, a na pewno się nie zawiedziesz! Makrela smaczna i zdrowa ryba, źródło kwasów Omega-3 i Omega-6, witaminy D oraz wapnia i fosforu. Można go przygotować na różne sposoby, ale najczęstszą i najzdrowszą opcją jest pieczenie.

makrela w piekarniku

  • Pyszne kombinacje
  • Makrela z warzywami w piekarniku
  • Makrela pieczona w folii z cytryną
  • Makrela zapiekana z bakłażanem
  • Makrela z porem na ciabatcie
  • Makrela Z Warzywami
  • Makrela zapiekana z jabłkami

Pyszne kombinacje

  • Łączy się z owocami cytrusowymi, takimi jak cytryna. Pomaga podkreślić świeżość i ukryć zawartość tłuszczu w rybie.
  • Dobrze komponuje się z pikantnymi smakami, takimi jak chili i kapary.
  • Podczas gotowania dodawaj zioła, takie jak koper, estragon, kolendrę lub zieloną cebulę.
  • Zalecamy gotowanie makreli z solą i octem winno-ryżowym. Wystarczy posolić przygotowaną makrelę, skropić octem ryżowo-winnym, oliwą z oliwek i upiec w piekarniku.
  • Makrela bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Jako dodatek polecamy dodać sałatkę z ulubionych świeżych warzyw.
  • Pieczoną makrelę lepiej podawać z lekkimi sosami. Przyjrzyj się bliżej opcjom z naszej kolekcji: Sos cytrynowo-jogurtowy do ryb, Sos jogurtowo-curry, Sos pomidorowy.

Unikaj tłustych lub ciężkich sosów, ponieważ mają one tendencję do przytłaczania i obciążania ryby.

6 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Makrela z warzywami w piekarniku

Makrela z warzywami w piekarniku to potrójna korzyść: pieczenie w piekarniku jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Tłusta makrela odpowiada za dostarczanie do naszego organizmu i warzyw niezbędnych kwasów Omega-3 dla kompleksu różnych witamin i estetycznego elementu potrawy. A wszystko razem jest bardzo smaczne!

Makrela z warzywami w piekarniku
Makrela z warzywami w piekarniku

Aby ugotować makrelę z warzywami w piekarniku, potrzebujesz:

  • ziemniaki – 500 g
  • pomidorki koktajlowe – 300 g
  • papryka słodka wielokolorowa – 2 szt.
  • mała cukinia – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • tymianek – 8 gałązek
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek. l
  • suszone płatki chili – 1 łyżeczka.
  • sól

Dla ryb:

  • makrela (o wadze 350 g) – 4 szt.
  • nasiona kopru włoskiego – 1 łyżeczka.
  • nasiona kolendry – 1 łyżeczka.
  • cytryna – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 1–2 łyżki. l.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować makrelę z warzywami, rozgrzej piekarnik do 220°C. Paprykę obierz z nasion i błon, pokrój w długie paski o szerokości około 2 cm Cukinię pokrój w koła o grubości 1 cm Obierz cebulę i czosnek, cebulę pokrój w piórka, ząbki czosnku przekrój na pół. Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć i pokroić na 4-6 kawałków.
  2. Liście tymianku oddzielamy od łodyżek i drobno siekamy. Wymieszaj tymianek z solą, płatkami chili i oliwą z oliwek.
  3. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą tymiankową i wymieszać. Warzywa włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  4. Makrelę wypatrosz, usuń skrzela, opłucz rybę w zimnej wodzie i osusz papierowymi ręcznikami.
  5. Nasiona kopru włoskiego i kolendry rozetrzeć w moździerzu, wymieszać z solą i pieprzem. Natrzyj rybę wewnątrz i na zewnątrz mieszanką przypraw. Cytrynę zalać wrzącą wodą i pokroić w cienkie plasterki. Włóż kilka plasterków cytryny do brzuchów ryby.
  6. Połóż makrelę na warzywach i skrop oliwą z oliwek. Gotuj rybę w piekarniku przez 20–25 minut. Gdy ryba będzie gotowa, ostrożnie przełóż ją na talerz.
  7. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wymieszaj z warzywami na blasze do pieczenia. Warzywa przełożyć na rybę, posypać listkami bazylii i podawać.

Makrela pieczona w folii z cytryną

Makrela pieczona w folii z cytryną to danie, które śmiało można nazwać „marzeniem gospodyni domowej”.»: jest łatwy w przygotowaniu, okazuje się pyszny i co najważniejsze, nie trzeba po nim zmywać naczyń! Ostatnia zaleta stanie się niezaprzeczalna, jeśli blachę do pieczenia, na której układana jest przygotowana ryba, wyłożysz wysokiej jakości papierem do pieczenia. Dlaczego skład składników jest tak ascetyczny? Po prostu dlatego, że makrela, tłusta i delikatna ryba, sama w sobie nie potrzebuje hałaśliwego towarzystwa. Cebula, cytryna i pietruszka w zupełności wystarczą! Makrela ta jest również bardzo pożywna i zdrowa, ponieważ pieczona jest we własnym soku.

Makrela pieczona w folii z cytryną
Makrela pieczona w folii z cytryną

Do przygotowania pieczonej makreli z cytryną potrzebujesz:

  • tusze makreli – 2 szt. (około 1 kg)
  • cebula – 300 g
  • cytryny – 2 szt.
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • liść laurowy – 4 szt.
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  • sól
  1. Przygotować składniki na pieczoną makrelę z cytryną. Przygotuj tusze makreli do pieczenia. Ostrym nożem odetnij głowy i wypatrosz rybę. Dokładnie spłucz bieżącą wodą i połóż na stole warsztatowym.
  2. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Cytryny dokładnie umyj za pomocą szczoteczki lub twardej strony gąbki nasączonej płynem do mycia naczyń, aby usunąć ochronny woskowy nalot z powierzchni.
  3. Jedną cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Z drugiej usuń cienką warstwę skórki na drobnej tarce, następnie przekrój owoc na pół i wyciśnij sok do małej miski.
  4. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Rozłóż arkusze folii na stole roboczym. Na każdym ułożyć tuszkę makreli i wykonać kilka nacięć poprzecznych z jednej strony.
  5. W nacięcia włóż plasterki cytryny. Resztę rozłóż losowo wokół ryby i na wierzchu. Posypać startą skórką, natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku.
  6. Rozłóż cebulę wokół ryby. Do każdej porcji dodaj 2 liście laurowe. Skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w folię (nie za ciasno) i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 30–40 minut w temperaturze 190°C.

Makrela zapiekana z bakłażanem

Szybki i łatwy lunch lub kolacja składa się z bogatej w kwasy omega-3 ryby, pieczonego bakłażana i aromatycznych przypraw. Makrelę podawaj z mieszanką zielonych sałat z ogórkami, skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Makrela zapiekana z bakłażanem
Makrela zapiekana z bakłażanem

Aby przygotować pieczoną makrelę z bakłażanem, potrzebujesz:

  • tusze makreli dużej – 2 szt.
  • duże bakłażany – 2 szt.
  • cebula średnia – 3 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony kminek i słodka papryka – po 1 łyżeczce.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • cytryna do podania
  1. Aby przygotować pieczoną makrelę z bakłażanem, należy rozgrzać piekarnik (najlepiej z grillem) do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Makrelę pokroić w filety ze skórą, usunąć wszystkie kości międzyżebrowe, natrzeć rybę ze wszystkich stron pieprzem, solą i oliwą z oliwek.
  2. Bakłażana przekrój wzdłuż w następujący sposób: ze środkowej części odetnij 2 długie warstwy o grubości 2 cm, brzegi pokrój na warstwy o grubości 1,5 cm. Bakłażany posmaruj ze wszystkich stron oliwą, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec 20 minut.
  3. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie plasterki cebulę i czosnek, podsmaż na oleju i soli na złoty kolor. Po 20 minutach Usuń cienkie warstwy bakłażana, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cebulą i czosnkiem, dopraw papryką.
  4. Połóż 1 filet z makreli skórą do góry na grubych warstwach bakłażana, włóż do górnej części piekarnika i piecz przez 6–7 minut. Posmaruj rybę mieszanką cebuli, czosnku i bakłażana, piecz przez 2 minuty i natychmiast podawaj.

Makrela z porem na ciabatcie

Jeśli chcesz włączyć do swojej diety więcej ryb, wypróbuj ten niedrogi i pyszny przepis na makrelę. Chrupiąca ciabatta, delikatna pieczona makrela w aromatycznych przyprawach nie sposób się oprzeć! Do tego dania idealna jest klasyczna rustykalna sałatka z pomidorów, ogórków i słodkiej cebuli z aromatycznym dressingiem z oleju słonecznikowego.

Makrela z porem na ciabatcie
Makrela z porem na ciabatcie

Do przygotowania makreli z porem na ciabatcie potrzebne będą:

  • tusze makreli dużej – 2 szt.
  • ciabatta – 1 duża lub 2 małe
  • pory – 2 duże łodygi
  • cytryna – 1 szt.
  • masło – 80 g
  • czerwona abchaska adjika, opcjonalnie
  • curry i papryka w proszku – po 0,5 łyżeczki.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj składniki na makrelę i por na ciabatcie. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Makrelę pokroić w filety, usunąć kości międzyżebrowe, posolić i popieprzyć filety z obu stron. Możesz nasmarować stronę bez skóry za pomocą adjiki.
  2. Ciabattę przekrój wzdłuż na pół (większą także przekrój w poprzek na pół). Opiekaj ciabattę w piekarniku, aż lekko się zarumieni, 5–7 minut.
  3. Pokrój bardzo cienko białą część pora i 3-4 cm zieloną część w krążki. Na patelni rozpuścić masło ze szczyptą soli i dusić por na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić papryką i curry, zdjąć z ognia.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciabattę ułożyć na papierze rozcięciem do góry. Pory i masło ułożyć równą warstwą na ciabatcie. Filet z makreli na por. Umieść w pobliżu całą cytrynę.
  5. Makrelę pieczemy na ciabatcie przez 10 minut. Podczas serwowania polej sokiem z pieczonej cytryny.

Makrela Z Warzywami

Makrela pieczona z warzywami ma wyśmienity smak i delikatny aromat. Rezultatem jest bardzo soczysty i miękki filet rybny. Plasterek cytryny i mielona przyprawa dodają rybie szczególnego charakteru. Przepis jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Pasuje zarówno do codziennego menu, jak i świątecznego stołu.

Makrela Z Warzywami
Makrela Z Warzywami

Aby przygotować makrelę z warzywami, potrzebujesz:

  • tusze makreli dużej – 2 szt.
  • marchewka średnia – 1 szt.
  • cebula średnia – 1 szt.
  • słodka papryka czerwona – 1 szt.
  • śmietana 20 tłuszczu30% – 400ml
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • dowolne warzywa do smaku do podania
  1. Aby przygotować makrelę z warzywami, rozgrzej piekarnik do 180°C. Marchew, cebulę i paprykę obrać, pokroić w dużą kostkę, smażyć na dużym ogniu na oliwie z oliwek przez 5 minut. Przełożyć warzywa na talerz.
  2. Smaż makrelę na tej samej patelni z obu stron przez 1,5 minuty.
  3. Usmażone warzywa ponownie włożyć na patelnię z rybą, zalać śmietaną, przykryć folią i wstawić do piekarnika na 20 minut. Podczas serwowania posyp posiekanymi ziołami.

Makrela zapiekana z jabłkami

Mrożona makrela jest sprzedawana w prawie każdym dużym sklepie. To niedroga i bardzo delikatna w smaku ryba. A przede wszystkim bardzo przydatne. Soczysta, tłusta makrela i słodko-kwaśne jabłko doskonale się uzupełniają. Zielone, słodko-kwaśne jabłko jest idealne do tego przepisu.

Makrela zapiekana z jabłkami
Makrela zapiekana z jabłkami

Do przygotowania makreli zapiekanej z jabłkami potrzebne będą:

  • tusze makreli dużej – 2 szt.
  • zielone jabłko – 1 szt.
  • mała cebula – 1 szt.
  • 1/4 cytryny
  • klarowany sok z zielonych jabłek – 200 ml
  • masło – 50 g
  • jałowiec – 4 jagody
  • ziele angielskie – 4 groszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • pieczone ziemniaki do podania
  1. Aby przygotować makrelę zapiekaną z jabłkami, rozgrzej piekarnik do 180°C. Jałowiec i ziele angielskie włóż do moździerza i rozgnieć możliwie najdrobniej.
  2. Każdą makrelę filetujemy i nacieramy solą, pieprzem i zaprawą. Pozostawić w temperaturze pokojowej na około 15 minut.
  3. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Cytrynę pokroić w cienkie ćwiartki. Jabłko (bez obierania) pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Delikatnie wymieszaj jabłko, cebulę i cytrynę, dodaj sól i pieprz.
  4. Złóż folię na pół tak, aby na środku każdego powstały kawałki o wymiarach około 20×30 cm.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja