Makrela solona na sucho

Makrela solona na sucho

gastronomia 19 marca 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzMakrela solona na sucho Do przepisu

Wiele osób woli makrelę soloną na sucho od tradycyjnej makreli solonej na mokro, wierząc, że w tym przypadku miąższ ryby jest jednocześnie gęsty i delikatny. Sam proces jest bardzo łatwy, więc nawet jeśli nigdy czegoś takiego nie robiłeś, możesz łatwo podjąć się zadania wprowadzenia takiego przepisu w życie. Aby smak makreli był bardziej wyrazisty, do marynowanej mieszanki proponujemy dodać zmieloną kolendrę i liść laurowy: doskonale spełniają swoje zadanie. Pamiętaj tylko, że pomimo absurdalnie szybkiego procesu gotowania (nie więcej niż piętnaście minut), ryba będzie gotowa do podania dopiero po jednym dniu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 275,87 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 24,33 g/17,87 g/4,21KolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmakrela – 400 gliść laurowy – 1 szt.sól – 1 łyżka. l.cukier – 1/2 łyżki. l.mielona kolendra – 1/2 łyżeczki.świeżo zmielony czarny pieprz – 1/3 łyżeczki.cebula i warzywa do serwowania – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli makrela jest zamrożona, należy ją rozmrozić na „najcieplejszej” półce lodówki. Następnie umyj rybę, odetnij głowę i wypatrosz brzuch. Makrelę opłucz wnętrze i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij płetwy i ogon.

Krok 2

Posiekaj liść laurowy nożem. Wlać do miski. Dodać sól, cukier, mieloną kolendrę i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszaniną natrzyj tuszę ryby, wewnątrz i na zewnątrz.

Krok 3

Makrelę włóż do szczelnego worka. Dodaj pozostałą mieszaninę soli. Zamknij torebkę makreli i potrząśnij nią kilka razy, aby równomiernie ją rozprowadzić.

Krok 4

Umieścić w lodówce na 24 godziny. Okresowo wyjmuj makrelę z mieszaniny soli i wstrząśnij. Przed podaniem pokrój rybę na duże kawałki i udekoruj posiekaną cebulą i ziołami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli pozostawisz makrelę w lodówce dłużej niż jest to zalecane w przepisie, może stać się bardziej słona. Miej to na uwadze i kieruj się swoimi preferencjami smakowymi.

PRZY OKAZJI

Zamiast mielonej kolendry do mieszanki marynowanej makreli z łatwością można dodać kminek, mieloną paprykę (najlepiej wędzoną) lub suszone zioła do smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja