Makrela solona na sucho
gastronomia 19 marca 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Wiele osób woli makrelę soloną na sucho od tradycyjnej makreli solonej na mokro, wierząc, że w tym przypadku miąższ ryby jest jednocześnie gęsty i delikatny. Sam proces jest bardzo łatwy, więc nawet jeśli nigdy czegoś takiego nie robiłeś, możesz łatwo podjąć się zadania wprowadzenia takiego przepisu w życie. Aby smak makreli był bardziej wyrazisty, do marynowanej mieszanki proponujemy dodać zmieloną kolendrę i liść laurowy: doskonale spełniają swoje zadanie. Pamiętaj tylko, że pomimo absurdalnie szybkiego procesu gotowania (nie więcej niż piętnaście minut), ryba będzie gotowa do podania dopiero po jednym dniu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 275,87 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 24,33 g/17,87 g/4,21KolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmakrela – 400 gliść laurowy – 1 szt.sól – 1 łyżka. l.cukier – 1/2 łyżki. l.mielona kolendra – 1/2 łyżeczki.świeżo zmielony czarny pieprz – 1/3 łyżeczki.cebula i warzywa do serwowania – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli makrela jest zamrożona, należy ją rozmrozić na „najcieplejszej” półce lodówki. Następnie umyj rybę, odetnij głowę i wypatrosz brzuch. Makrelę opłucz wnętrze i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij płetwy i ogon.
Krok 2
Posiekaj liść laurowy nożem. Wlać do miski. Dodać sól, cukier, mieloną kolendrę i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszaniną natrzyj tuszę ryby, wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 3
Makrelę włóż do szczelnego worka. Dodaj pozostałą mieszaninę soli. Zamknij torebkę makreli i potrząśnij nią kilka razy, aby równomiernie ją rozprowadzić.
Krok 4
Umieścić w lodówce na 24 godziny. Okresowo wyjmuj makrelę z mieszaniny soli i wstrząśnij. Przed podaniem pokrój rybę na duże kawałki i udekoruj posiekaną cebulą i ziołami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli pozostawisz makrelę w lodówce dłużej niż jest to zalecane w przepisie, może stać się bardziej słona. Miej to na uwadze i kieruj się swoimi preferencjami smakowymi.
PRZY OKAZJI
Zamiast mielonej kolendry do mieszanki marynowanej makreli z łatwością można dodać kminek, mieloną paprykę (najlepiej wędzoną) lub suszone zioła do smaku.