Makrela koreańska
gastronomia 22 marca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ten koreański przepis na makrelę to jedna z opcji przygotowania ryby heh, tyle że prostsza i niezbyt pikantna. W ojczyźnie dania marynatę z pewnością doprawia się pastą sezamową, dużą ilością ostrych przypraw i octem ryżowym. To ostatnie jest naprawdę ważne, ponieważ ryba na tę przystawkę nie jest ugotowana. Zatem to właśnie ocet, zabijając bakterie chorobotwórcze, sprawia, że danie jest bezpieczne dla zdrowia. Oczywiście w Korei do przygotowania używa się świeżo złowionych ryb morskich heh. Zaspokoi nas świeżo mrożona makrela, z której, co warto dodać, przystawka również okaże się bardzo, bardzo smaczna!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 418,32 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 4 godziny 30 minut Używany: 26,03 g/30,32 g/7,95MarynowanieKuchnia koreańskaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmakrela mrożona – 400 gocet stołowy (9%) – 5 łyżek. l.marchewka – 160 gczosnek – 1 ząbekmielona kolendra – 1/2 łyżeczki.mielona ostra papryka – 1/2 łyżeczki.cukier – 1/2 łyżeczki.mielona wędzona papryka – 1/2 łyżeczki.sos sojowy – 2 łyżki. l.olej roślinny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Makrelę należy rozmrozić na „najcieplejszej” półce lodówki. Następnie umyj rybę pod bieżącą wodą, odetnij głowę i wypatrosz brzuch.
Krok 2
Makrelę płuczemy od środka. Pokrój w grube plastry i włóż do szerokiej miski. Wlać 4 łyżki. l. ocet, zamieszaj. Przykryj wierzch folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Przygotuj marynatę. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na średniej tarce. Obierz czosnek i zetrzyj go na średniej tarce. Połączyć w misce. Dodać kolendrę, ostrą paprykę, cukier, paprykę, sos sojowy, olej roślinny i pozostały ocet. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Powstałą marynatą zalej kawałki makreli w misce. Ponownie przykryj wierzch folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
UWAGA DO GOSPODARKI
Makreli koreańskiej, pomimo „niezawodnej” marynaty, nie należy długo przechowywać: przygotowaną przystawkę staraj się zjeść w ciągu kilku dni od jej przygotowania.
PRZY OKAZJI
Przyprawy do marynowania makreli po koreańsku można zmieniać w zależności od gustu, usuwając niektóre i dodając inne. Ale ocet zdecydowanie powinien zawsze znajdować się na liście składników i lepiej też nie zmieniać jego ilości.