Do przepisu
Szerokie paski pasty jajecznej zwanej pappardelle, co w dialekcie toskańskim oznacza „jeść łapczywie”, są zgodne ze swoją nazwą. Ten makaron w połączeniu z pikantnym serem i rybą błyskawicznie znika z talerza.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 20 minutGotowanieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 2 PORCJE200 g pappardelle lub innego płaskiego, szerokiego makaronu200 g filetu z suma100 g sera pleśniowego2 ząbki czosnku100 g świeżego szpinaku150 ml śmietanki 22% tłuszczu2 łyżki l. masłosól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Włóż makaron do ugotowania – w tym celu w dużym rondlu (co najmniej 3 litry wody) zagotuj obficie sól, dodaj makaron, mieszaj przez pierwsze kilka minut, aby się nie przypalił. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Pokruszyć ser. Rybę pokroić w grube plastry, sól i pieprz. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Usuń łodygi ze szpinaku.
Krok 3
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i smaż rybę z czosnkiem na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać szpinak i smażyć kolejne 1-2 minuty. Ostrożnie przełóż rybę na talerz.
Krok 4
Do rondla wlać śmietanę, dodać połowę sera i zagotować. Makaron odcedzamy na durszlaku, dodajemy do sosu, mieszamy, doprawiamy pieprzem, układamy na ciepłych talerzach, na wierzchu układamy rybę, posypujemy serem i podajemy.