Do przepisu
Makaron z pokrzywami to nasz sposób, rosyjski sposób. Wszystko jest w sosie: pokrzywa dobrze komponuje się z wieloma potrawami, w tym ze spaghetti.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutMikserGotowaniePrażenieNa patelniKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSpaghettiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g długiego wermiszelu lub najcieńszego spaghetti300 g pokrzywy3 ząbki czosnku3 szalotki300 ml kremu30–38% masłasól, świeżo zmielony czarny pieprz4 żółtka bardzo świeżych jaj do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rękawiczkach odetnij twarde łodygi od pokrzyw i włóż liście do delikatnie wrzącej wody na 1 minutę. Następnie natychmiast przenieś liście do lodowatej wody.
Krok 2
Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Na patelni rozpuścić masło, dodać szalotkę i czosnek, dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 3
Dodaj liście pokrzywy i podgrzej. Wlać śmietanę, sól i pieprz, ubić blenderem.
Krok 4
W tym samym czasie ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku, przełożyć na patelnię z sosem, wymieszać i doprawić w razie potrzeby większą ilością soli i pieprzu.
Krok 5
Połóż makaron na ciepłych talerzach i posyp każdą porcję surowym żółtkiem. Posyp żółtka solą i podawaj.