Makaron z mlekiem i serem na patelni
gastronomia 19 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Makaron z mlekiem i serem na patelni to jedna z najszybszych opcji na pyszny i sycący makaron. To wspaniałe danie można przygotować dosłownie w 20 minut. Ten przepis na makaron z serem jest bardzo łatwy i wymaga tylko trzech składników. Ponadto przepis jest interesujący ze względu na niestandardowe podejście do przygotowania makaronu. W odróżnieniu od tradycyjnej technologii, makaronu nie będziemy gotować. Wrzucamy je na głęboką patelnię lub rondelek, lekko podsmażamy na maśle, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy pod przykryciem 8-10 minut. Ten czas wystarczy, aby makaron osiągnął al dente. Dodaj dowolny ser, dopraw ulubionymi przyprawami i udekoruj zielonymi listkami – to cała mądrość. Przed podaniem posyp każdą porcję dodatkowo tartym serem i szybko zaproś wszystkich do stołu, jesteśmy pewni, że obiad wypadnie znakomicie!
Złożoność: łatwo Kalorie: 868,13 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 33,66 g/48,11 g/91,03GotowanieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmakaron – 200 gmleko – 500 mlser – 100 gmasło – 50 gbazylia – 1 gałązkasuszony czosnek – ¼ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki.mielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Zetrzeć ser. Do makaronu można dodać dowolny miękki ser, na przykład tilsiter, mozzarellę lub ruski. Dobrze sprawdzi się również tarty parmezan lub ser cheddar. Alternatywnie możesz dodać serek śmietankowy do makaronu.
Krok 2
Aby przygotować makaron z mlekiem i serem, należy wybrać patelnię o średnicy co najmniej 26 cm z wysokimi bokami. Połóż patelnię na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu przez 30 sekund.
Krok 3
Na patelnię włóż masło i rozpuść je na 10 sekund. Dodaj suchy makaron i smaż, aż będzie lekko złoty, 1 minuta. Często mieszaj makaron szpatułką, nie dopuszczając do zbytniego przyrumienienia.
Krok 4
W małym rondlu zagotuj mleko. Do przygotowania makaronu z mlekiem i serem odpowiednie jest sterylizowane mleko o zawartości tłuszczu od 1 do 4%. Danie można przygotować także z mlekiem pasteryzowanym o podobnej zawartości tłuszczu.
Krok 5
Wlać gorące mleko na patelnię z makaronem. Zmniejsz ogień do niskiego. Makaron posolić, doprawić suszonym czosnkiem i mielonym czarnym pieprzem, delikatnie wymieszać.
Krok 6
Przykryj patelnię pokrywką i ugotuj makaron na mleku, aż będzie twardy. Zapoznaj się z instrukcją producenta, ponieważ różne rodzaje makaronów mają różny czas gotowania. Zwykle trwa to od 8 do 11 minut. Podczas gotowania kilka razy zamieszaj makaron szpatułką.
Krok 7
Zdejmij pokrywkę z patelni. W tym czasie mleko powinno prawie całkowicie wchłonąć się w makaron. Jeśli uważasz, że makaron jest za suchy i na patelni nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj 2-3 łyżki. l. wrzątkiem lub gorącym mlekiem i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 8
Na patelnię dodać połowę startego sera i dokładnie wymieszać. Ponownie przykryj, wyłącz ogień i pozostaw patelnię na kuchence na 1-2 minuty. W tym czasie ser całkowicie się rozpuści.
Krok 9
Jeśli robisz makaron z miękkim serkiem śmietankowym, dodaj go na patelnię i mieszaj szpatułką, aż ser równomiernie rozłoży się na makaronie.
Krok 10
Oddziel liście bazylii od łodyg. Odłóż kilka pięknych liści do podania gotowego dania, resztę drobno posiekaj. Na patelnię z makaronem dodajemy posiekaną bazylię i delikatnie mieszamy.
Krok 11
Do misek włóż gorący makaron z mlekiem i serem. Posyp każdą porcję pozostałym serem, udekoruj zarezerwowanymi listkami bazylii i natychmiast podawaj.
PRZYDATNE RADY
Mniejsze odmiany, takie jak piórka, muszle, spirale, szyszki czy rurki, najlepiej sprawdzają się do przyrządzania makaronu z mlekiem i serem na patelni. Mleko w przepisie można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu nie większej niż 10%. W takim przypadku można zmniejszyć ilość masła o połowę.
PRZY OKAZJI
Aby uatrakcyjnić smak gotowego dania, weź dwa rodzaje sera. Na patelnię dodajemy miękki ser – dzięki temu sos stanie się jednorodny i lepki, a podczas serwowania posypujemy każdą porcję startym parmezanem – doda to daniu wyrazistości.