Do przepisu
Kurki nie wymagają długiego przetwarzania, ale jednocześnie mają doskonały smak, dlatego ich gotowanie to przyjemność. W zasadzie do makaronu z grzybami nadaje się nie tylko pappardelle, ale także każdy inny makaron – nie wpłynie to w żaden sposób na smak potrawy.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutGotowaniePrażenieNa patelniKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g cienkiej, długiej pasty400–500 g kurków1 duży por2–3 gałązki szałwii100 g masłasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kurki dokładnie opłucz z piasku, duże pokrój na 2–4 części, mniejsze zostaw bez zmian. Kurki włóż do rondla, przykryj pokrywką i postaw na średnim ogniu. Gdy tylko płyn wypłynie z kurek, otwórz pokrywkę i odparuj go na średnim ogniu.
Krok 2
Por (biała część + 10 cm zielonej) przekrój na pół, opłucz z piasku, pokrój w cienkie plasterki, dodaj do kurek, gdy są jeszcze płynne. Gdy płyn odparuje, dodać 2/3 masła, pokroić na kawałki, dodać sól i smażyć przez 5 minut. Pieprz to.
Krok 3
W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
Na osobnej patelni podsmaż liście szałwii na pozostałym maśle przez 1-2 minuty.
Krok 5
Makaron odcedzamy na durszlaku, dodajemy do kurek, mieszamy i podgrzewamy. Połóż na ciepłych talerzach, skrop masłem szałwiowym i udekoruj liśćmi szałwii.