Do przepisu
To nie jest zupa z makaronem, ani nawet makaron w zwykłym tego słowa znaczeniu. Było to raczej coś pomiędzy pierwszym a drugim daniem, bardziej przypominające gulasz z kalmarów. Kalmary duszone są w sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkiem koniaku i śmietanki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 500,20 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 49,87 g/27,33 g/12,38PrażenieGaszenieKolacjaDrugie danieDanie główneZupaWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 kg oczyszczonych kalmarów400 ml przecieru pomidorowego we własnym soku1 duża cebula3 gałązki tymianku6 ząbków czosnku40 ml koniaku50 g masła4 łyżki l. śmietana 30% tłuszczuolej roślinny2 liście laurowesólczarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rondlu o grubym dnie rozpuść masło. Dodać drobno posiekaną cebulę, liście tymianku, liść laurowy i pieprz. Dusić cebulę do miękkości, 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Wlać pomidory, wymieszać i zdjąć z ognia.
Krok 2
Kalmary pokroić w paski o grubości 2,5 cm. Podgrzać na patelni 2 łyżki. l. olej roślinny, obficie sól. Połóż jedną trzecią kalmarów w jednej warstwie. Smażyć, mieszając, aż do złotego koloru, 2 minuty. W ten sam sposób podsmaż resztę kalmarów i włóż na patelnię z cebulą.
Krok 3
Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wlać 30 ml koniaku, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować kalmary przez 40–50 minut, sos powinien lekko zgęstnieć.
Krok 4
Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, pozostały koniak, sól i pieprz. Posyp natką pietruszki i podawaj.