Makaron Z Kalafiorem

Makaron Z Kalafiorem

Mój magnes 04 marca 2024 rMakaron z pieczonym kalafioremMakaron z pieczonym kalafioremMakaron z pieczonym kalafioremMakaron z pieczonym kalafiorem Do przepisu

Makaron kalafiorowy to prosty i szybki przepis na wegetariańskie danie, które sprawdzi się w dni postne jako samodzielne danie na lunch lub kolację, a w zwykłe dni będzie doskonałym dodatkiem do ryb lub drobiu. Bardzo wygodne jest zabranie ze sobą do pracy jako przekąska do lunchu (wystarczy włożyć orzechy osobno i dodać je do makaronu bezpośrednio przed jedzeniem, aby nie rozmokły i nie straciły chrupkości). Niemniej jednak nieoczekiwane orzechy laskowe dobrze komponują się z pieczonym kalafiorem, dodając smaku i konsystencji potrawie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 450,61 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 15,41 g/13,49 g/68,02PiekarnikGotowaniePieczenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMakaron (makaron)SzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI+4Porcje-Świeża bazylia 4 oddział(y)Sól do smakuCzosnek 2 goździkiPietruszka 30 grOliwa z oliwek do smakuCytrynowy 1 sztukaKalafior 1 sztukaFusilli 300 grZielona cebula 30 grMielony czarny pieprz do smakuAby przesłać:Prażone orzechy laskowe do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Usuń łodygę z kapusty, rozłóż główkę na małe kwiatostany i ułóż w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem. Wlać oliwę, sól i 0,5 szklanki wody. Piec przez 30 minut.

Krok 2

Drobno posiekaj obrany czosnek, zieloną cebulę, natkę pietruszki i liście bazylii. Wlej odrobinę oleju na patelnię i lekko smaż warzywa i czosnek na średnim ogniu, 2 minuty. Zawartość patelni przełożyć do szklanki blendera zanurzeniowego, wlać 80–100 ml oliwy i zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok i skórkę z cytryny.

Krok 3

Ugotuj fusilli w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź na durszlaku, następnie wróć na patelnię i wymieszaj z zielonym sosem i pieczoną kapustą. Ułożyć na talerzach, doprawić pieprzem, posypać posiekanymi orzechami laskowymi i od razu podawać.

PRZYDATNE RADY

Ten sam makaron można przygotować z innymi pieczonymi warzywami, np. brokułami, cukinią czy pomidorkami koktajlowymi.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do makaronu kalafiorowego doskonale komponują się ryby wędzone na gorąco: łosoś różowy, łosoś sockeye, sum, makrela.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 4,29 g (5,36% wartości dziennej) • tłuszcze 9,02 g (10,02%) • węglowodany 18,61 g (11,08%) • kcal 169,23 (9,40 %) • sód 210,26 mg (14,50%) • cukier ogółem 1,26 g ( 2,52%) • NNKT 1,16 g (5,80%) • Błonnik pokarmowy 2,18 g (7,27 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja