Makaron z gulaszem i inne proste dania, które można jeść bez końca
Andriej Bugajski 19 maja 2023 r4,57 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział14Komentarz
Konserwy to wspaniała rzecz w różnych sytuacjach życiowych, kiedy trzeba szybko przygotować smaczne, satysfakcjonujące i niedrogie danie. Dziś porozmawiamy o wspaniałych duszonych smakołykach. Wszystko jest przygotowywane szybko i prosto, ale okazuje się smaczne i niedrogie.
Parafrazując znany cytat, powiemy, że „w warunkach powszechnego analfabetyzmu społeczeństwa najważniejszą dla nas konserwą jest duszone mięso”. Wszystko w nim jest świetne (jeśli jest to dobry gulasz), z wyjątkiem jednej rzeczy – szybko się nudzi.
Mięso duszone to smaczny produkt, ale jeśli potrzymasz je przez miesiąc z makaronem, poskręca się. Nie oznacza to, że jest coś złego w gulaszu makaronowym.
Miałem 12 lat, kiedy niespodziewanie trafiłem zimą do szpitala wojskowego w pobliżu poligonu artyleryjskiego w Teykowie w obwodzie iwanowskim z zapaleniem płuc. Kiedy penicylina przywróciła mi świadome postrzeganie rzeczywistości, zapoznałem się z gulaszem i zupą makaronową. Było magicznie, nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam. Później próbowałem zrekonstruować to danie i ogólnie mi się to udało. Najtrudniej było znaleźć taki makaron, format był nietypowy, takie krótkie i bardzo grube cylindry. Kiedy w końcu otwarła się żelazna kurtyna, dowiedziałam się, że Włosi nazywają je ditaloni.
Zupa z duszonym makaronem
Aby przygotować zupę dla 4 osób, zagotuj 3 litry wody, posol ją i wrzuć do wody 250 g suchego makaronu, dobrze wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po 10 minutach gotowania możesz zacząć degustację makaronu od złapania jednego łyżką z dziurkami. Każdy ma inny gust i wiele osób na swój sposób określa stopień gotowości makaronu. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku, przełóż do miski i dodaj odrobinę masła. Można też użyć tłuszczu z puszki duszonego mięsa, ale lepszy będzie olej.
Te makarony idealnie nadają się do zup gulaszowych
Teraz otwórz puszkę gulaszu, włóż ją do małego rondla, rozbij widelcem i zalej zimną wodą – półtora litra. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając kilka razy. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem podgrzewamy.
I wtedy pojawia się główny, kultowy składnik, który w tej prostej zupie zmienia wszystko. Do zupy wrzuć zieloną cebulę, pokrój w te same cylindry co makaron. Im grubsza cebula, tym smaczniejsza będzie zupa. Swoją drogą, można też użyć porów, ale wtedy trzeba je pokroić w krążki i chwilę podgotować przed dodaniem makaronu. Nie ma potrzeby gotowania zielonej cebuli, wystarczy dziesięć sekund.
Do dziś uważam tę zupę za jedną z najlepszych w całym światowym repertuarze.
Gulasz ma swój własny, mocny, łatwo rozpoznawalny zapach. Jest to niewątpliwie przyjemne, jednak po tygodniu, dwóch ciągłego użytkowania jest już nie do zniesienia. Musisz z nim walczyć. Najlepszym sposobem na to jest cebula, cebula i warzywa, pikantne zioła i czarny pieprz, świeżo i grubo zmielone dla niezawodności.
Ziemniaki z gulaszem
Weźmy klasyczny gulasz z ziemniakami. Gulasz nakładamy do chochli, rozbijamy widelcem i podgrzewamy nad ogniem. Ziemniaki grubo pokroić, ugotować, odcedzić przez pokrywkę, można zostawić trochę wody, ale tak będzie tylko lepiej. Cebulę, natkę pietruszki i koperek posiekać, wylać na ziemniaki, wlać gulasz z chochli, zamknąć pokrywkę, zwinąć ręcznik w tubę, położyć go na pokrywce i rączkach, mocno chwycić obiema rękami, dociskając pokrywkę do patelni i energicznie potrząsając wszystko razem, można skutecznie odwrócić patelnię do góry nogami. Rodzina będzie zszokowana. Podczas serwowania posyp czarnym pieprzem, jeśli lubisz, ale będzie bardzo dobre takie jakie jest.
Ziemniaki z gulaszem
Makaron z gulaszem
Teraz znowu makaron z gulaszem. Otwórz gulasz i usuń tłuszcz, jeśli występuje. Drobno posiekaj jedną dużą lub kilka małych cebul, rozpuść tłuszcz w rondlu i smaż cebulę przez kilka minut, aż zacznie pachnieć. Dodać gulasz, rozgnieść widelcem, dobrze wymieszać, dodać czarny pieprz. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i wszystko razem mieszamy.
Makaron z gulaszem
Kasza gryczana z gulaszem
Gulasz i kasza gryczana idealnie do siebie pasują. Ale miło byłoby mieć więcej sosu w tym daniu. Dlatego, podobnie jak w poprzednim przepisie, podsmaż cebulę przez kilka minut, następnie wsyp łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszaj, aby mąka otoczyła cebulę. Smażymy jeszcze kilka minut, po czym powoli i mieszając dolewamy szklankę zimnej wody. Powstały sos lekko zgęstnieje i wkładamy do niego gulasz, rozbijając go widelcem. Wszystko razem trochę zagotuj i połóż na wierzchu kruszonki gryki bezpośrednio na talerzu. Z jakiegoś powodu uwielbiam kaszę gryczaną z czerwoną papryką.
Duszona kasza gryczana
Zupa jarzynowa z gulaszem
Doskonałą zupę można przygotować z niemal każdego zestawu mrożonych warzyw i gulaszu. W rondelku umieścić puszkę gulaszu, podgrzać rozbijając widelcem, na wierzch wlać woreczek mrożonych warzyw 400 g, wymieszać i lekko podgrzać, zalać półtora litra wrzącej wody z garnka czajniku, zagotuj wszystko razem i gotuj przez kolejne dwie do trzech minut. Posypać oczywiście czarnym pieprzem.
Jeśli masz świeże warzywa, zrobimy to inaczej. Wszystkie korzenie – cebulę, marchewkę, seler, pasternak, pietruszkę, cokolwiek zechcesz – pokrój w kostkę. Rozgrzej olej lub tłuszcz z gulaszu w rondlu i pozwól warzywom dokładnie się poddusić na średnim ogniu. Zalać półtora litra zimnej wody i doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki np. gotować 10 minut, następnie można dodać inne warzywa jeśli je macie – kapustę, fasolę, paprykę, groszek zielony, cukinię, kalafior i gotuj przez kolejne 10 minut. Na kilka minut przed ugotowaniem wrzuć gulasz na patelnię. Czosnek i pikantne zioła znacznie urozmaicą zupę podczas serwowania.
Zupa jarzynowa z gulaszem
Gulasz z gulaszem
Z gulaszem dobrze jest przygotować szybki gulasz warzywny. Na przykład z najprostszych produktów – weź ciężki rondel z pokrywką, pokrój dużą cebulę na dno, na wierzch połóż puszkę gulaszu, na wierzch puszkę czerwonej fasoli, ćwierć małej główki kapusty , pokroić w kostkę 3×3 cm, na wierzch, jeśli posiadacie, posypać papryką i czarnym pieprzem; pikantny nadaje temu daniu doskonały smak. Zamknij pokrywkę i postaw na małym ogniu na pół godziny.
Gulasz z gulaszem
Stosując te proste techniki, możesz jeść duszone mięso bez obrzydzenia przez miesiące. Czego oczywiście Ci nie życzę, ale nigdy nie wiadomo. Najważniejsze, żebyście wszyscy byli zdrowi.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #gulaszPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
24 marca 2021 r
Jaki jest problem w samodzielnym przygotowaniu gulaszu? Szybkowar, wolnowar, tylko rondelek ze słoikami. To tylko kwestia czasu. Tak, nadal musisz kupić mięso)
00OdpowiedźOlga Zacharowa13 stycznia 2021 r
Dmitry, to niesamowite, jak wiele osób tak kategorycznie deklaruje: „jedyny”!!!. Czy jesteś tego pewien? Czy znasz asortyment wszystkich sklepów, także internetowych? )
00Odpowiedź
12 stycznia 2021 r
Białoruski gulasz SNOV w Piaterochce to jedyny gulasz mięsny w naszym kraju, wszystko inne zamienia się w papkę bez mięsa. Odkryłam też gulasz wieprzowy tej samej firmy, ma jeszcze mniej tłuszczu niż wołowina, ale… cena
00OdpowiedźOlga Zacharowa12 stycznia 2021 r
Aleksandrze, od siebie odnotuję, że białoruski gulasz wołowy z głową czerwonego byka jest bardzo dobry) Bieriezowski MKK (Brzoza premium 338g). Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale jest sprzedawany w Moskwie i możesz go nawet dostarczyć wraz z innymi produktami z Białorusi.
00Odpowiedź
11 stycznia 2021 r
Pozostaje tylko dowiedzieć się, gdzie kupić PRAWDZIWY gulasz z mięsem i jakiej marki???
00Odpowiedźhne.nie10 grudnia 2020 r
Dobre przepisy. Z gulaszem przygotowujemy duszoną kapustę lub makaron.
00Odpowiedź
21 sierpnia 2020 r
Można jeść bez końca, tylko puszka duszonego mięsa)))
00Odpowiedź
27 lipca 2020 r
Po co tam gotować? Bierzesz łyżkę i zjadasz.
00Odpowiedź
22 maja 2020 r
O tak! Nie, mimo wszystko – O TAK!
00Odpowiedź
21 maja 2020 r
Zostawmy TO dla skrajnych przypadków! W ZWYKŁYM ŻYCIU TEGO NIE JEŚMY!
00Odpowiedź
20 maja 2020 r
A co jest takiego, czego nie wiedzieliśmy?
00Odpowiedź
19 maja 2020 r
Jednak nie musisz jeść jednego gulaszu przez miesiące! Lubię przygotowywać makarony lub kaszę gryczaną z gulaszem, dla urozmaicenia dodaję też warzywa (cebulę, paprykę, cebulę, ale nie codziennie! Trzeba urozmaicić dietę i powiedzieć, że „samoizolacja” (a właściwie przymusowa izolacja, narzucona nam przez antyrosyjski rząd) nie pozwala na zakup niezbędnego minimum produktów.
00Odpowiedź
18 maja 2020 r
Świetny styl. Dobre przepisy. Znalazłem w sklepie dobry gulasz, ale 300 ₽ (za 300 g Karl!!!). Lepiej udusić go samemu
00OdpowiedźKonstanca17 maja 2020 r
Bardzo smaczne dania! Najważniejsze jest to, że gulasz jest dobry.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych