Makaron z grzybami w sosie pomidorowym

Do przepisu

W nieustannej pogoni za szczęściem często zapominamy, że kryje się ono w szczegółach – czasem wystarczy delikatne spojrzenie, ciepłe słowo i gorący obiad, który czeka na Ciebie po ciężkim dniu. Niech będzie najprostszy, ale przygotowany z miłością.

Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 30 minutGotowanieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmWalentynkiNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 2 PORCJE200 g tagliatelle1 duża biała cebula2 ząbki czosnku1,5 cm świeżego korzenia imbiruPo 150 g boczniaków i shiitakeolej roślinny100 g posiekanych pomidorów we własnym soku4-5 łyżek. l. sos pomidorowysól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ugotuj tagliatelle w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jednocześnie skróć czas gotowania o 1 minutę. Umieścić na sicie.

Krok 2

Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Boczniaki rwiemy na długie kawałki, a shiitake grubo siekamy.

Krok 3

Rozgrzej 2 łyżki na głębokiej patelni (najlepiej woku) na średnim ogniu. l. oliwę, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć 30 sekund. Dodać grzyby, zwiększyć ogień, smażyć, mieszając, jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodać pomidory wraz z sokiem, solą i pieprzem, smażyć na dużym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dodaj sos pomidorowy. Zamieszać. Rozgrzej się przez 30–60 sekund.

Krok 5

Dodaj makaron do sosu i gotuj, delikatnie mieszając, 1 minutę. Podawaj natychmiast.

PRZY OKAZJI

Część grzybów w tym daniu można zastąpić orzechami włoskimi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja