Do przepisu
Do popularnego makaronu z łososiem w kremowym sosie uzupełniliśmy kolejny rodzaj czerwonej ryby – różowy łosoś wędzony na gorąco. Jeśli chcesz, możesz udekorować makaron jakimś kawiorem z łososia.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 25 minutGotowanieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g świeżego filetu z łososia bez skóry300 g różowego łososia wędzonego na gorąco400 g fettucciny400 g śmietanki 20% tłuszczu4 ząbki czosnku10–12 szczypiorków1 łyżka. l. masło0,5 łyżeczki słodka paprykasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Świeżą rybę pokroić w kostkę o boku 2 cm, posolić i pieprzyć. Wędzoną rybę pokroić na kawałki, usunąć skórę i ości.
Krok 2
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek. Drobno posiekaj szczypiorek.
Krok 4
Rozpuść masło na dużej głębokiej patelni, dodaj czosnek i smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Dodać paprykę i wędzoną rybę, wymieszać. Wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty.
Krok 5
Dodać świeżą rybę, ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać szczypiorek, trochę zostawić do dekoracji. Jeśli to konieczne, dodaj sól.
Krok 6
Podgrzej talerze w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Gotowy makaron przekładamy na durszlak, otrząsamy z wody, makaron dodajemy do sosu, mieszamy i od razu przekładamy na talerze. Doprawiamy większą ilością pieprzu i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast.