Makaron Udon z białą rybą

Makaron Udon z białą rybą

Mój magnes 06 sierpnia 20225,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMakaron Udon z białą rybą, zdjęcie gotowego dania Do przepisu

Makaron udon zawsze gotuje się z kurczakiem, wieprzowiną lub pstrągiem, ale rzadko z białą rybą. Naprawmy tę niesprawiedliwość. Dorsz doskonale komponuje się z makaronem japońskim, ma niskotłuszczowy, ale smaczny miąższ, który świetnie komponuje się z orientalnym sosem teriyaki. Aby wzbogacić smak, potrzebne będzie coś jeszcze, bardzo charakterystycznego. W ten sposób w przepisie znalazły się orzeszki ziemne. Brokuły doskonale zaprzyjaźniają się z tym pstrokatym towarzystwem; to on odpowiada także za zawartość błonnika i witamin. Każdy składnik nie wymaga skomplikowanego przygotowania i można go szybko przygotować. Już za pół godziny na Twoim stole pojawi się danie zrównoważone smakiem i właściwościami odżywczymi. Voila!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 447,20 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 31,11 g/7,38 g/62,06KolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g filetu z dorsza6 łyżek l. sos teriyaki300 g makaronu udon300 g brokułów50 g orzeszków ziemnych Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Filety z dorsza pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Dodaj 3 łyżki. l. sos teriyaki, sól, pieprz i wymieszaj. Pozostawić do marynowania na 15 minut.

Krok 2

Brokuły podzielić na małe różyczki i po ugotowaniu gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź bulion.

Krok 3

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż dorsza na złoty kolor, 5 minut. Do ryby dodać makaron i brokuły, zalać 3 łyżkami. l. sos teriyaki i podgrzewaj na średnim ogniu przez kolejne 2 minuty. Ułożyć na talerzach. Orzeszki ziemne grubo posiekać i posypać nimi danie przed podaniem.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 8,80 g (11,00% wartości dziennej) • tłuszcze 4,71 g (5,23%) • węglowodany 17,36 g (10,33%) • kcal 145,7 (8,09%) • sód 605,59 mg (41,76%) • cukier ogółem 2,00 g ( 4,00%) • NNKT 0,75 g (3,75%) • błonnik pokarmowy 1,47 g (4,90%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja