Do przepisu
Makaron podawaj z salami i boczkiem ze świeżymi, chrupiącymi warzywami: ogórkami, plasterkami kalarepy lub daikonu.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 20 minutGotowaniePrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieKluskiDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g makaronu jajecznego200 g salami200 g boczku wędzonego2 słodkie czerwone cebule4–5 ząbków czosnku1 mała pęczek natki pietruszkisól, czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Boczek pokroić w kostkę o boku 2 cm. Salami pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Drobno posiekaj liście pietruszki z czosnkiem, łodygi pietruszki osobno pokrój w cienkie pierścienie.
Krok 2
Na dużej, głębokiej patelni na małym ogniu rozgrzej tłuszcz z bekonu, 5 minut. Dodaj cebulę, zwiększ ogień i smaż przez 3 minuty.
Krok 3
Dodać salami i łodygi pietruszki i smażyć przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać liście pietruszki i czosnek, wymieszać i zdjąć z ognia.
Krok 4
W tym samym czasie makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy na durszlaku, wrzucamy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy. Podawać bardzo gorące.