Do przepisu
Jeżeli znudziła Ci się już kasza gryczana, sięgnij zamiast niej po makaron gryczany. Dostaniesz w domu sobę w stylu restauracji z shiitake.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 20 minutKolacjaDrugie danieKluskiDanie główneMakaron/MakaronWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g makaronu soba gryczanego2 łyżki l. Rosół grzybowy Gallina Blanca400 g shitake2 cm świeży korzeń imbiru4 ząbki czosnku150ml mleka kokosowego2 łyżki l. olej roślinnysól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając bulion grzybowy Gallina Blanca. Makaron odcedzić na durszlaku. Zachowaj bulion. Makaron przepłucz zimną wodą i poczekaj, aż odcieknie.
Krok 2
Usuń twarde łodygi z shiitake. Grubo posiekaj czapki. Czosnek rozgniatamy, obieramy i siekamy.
Krok 3
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, miętę i grzyby, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty.
Krok 4
Wlać mleko kokosowe, dodając 50-60 ml bulionu grzybowego. Doprowadzić do wrzenia. Makaron włóż do sosu i podgrzej. Dopraw solą i pieprzem i natychmiast podawaj.